Menu

Jak pečovat o psí tlapky v létě

Publikováno: 17/08/2020

Slunce, horké počasí a dlouhé večery přímo vybízí k procházkám. Pro nás to není žádná věda, nasadíme ochranu v podobě bot a můžeme vyrazit. Psí tlapky jsou však velmi citlivé na horko a pohyb po rozpálených chodnících jim může doslova zavařit. Víte, jak se o ně správně starat, aby netrpěly?

Pozor na spálené tlapky

Polštářky na psích tlapkách jsou odolné a zvládnou pomalu každý povrch, který jim příroda postaví do cesty. Na rozpálený beton a asfalt jsou však krátké. Není se čemu divit, v létě se asfalt dokáže rozpálit až na 70 °C. Pokud chcete poznat, jestli je teplota pro pejskovi tlapky nebezpečná, vyzkoušejte malý test. Položte svoji dlaň na daný povrch alespoň na 10 vteřin. Pokud je pro vaši dlaň zem příliš horká, bude i pro pejskovi tlapky. Velký pozor dávejte u štěňátek, která mají extrémně jemné polštářky a snadno se spálí.

Pokud se pes po rozpálené zemi pohybuje delší dobu (v horkém dni stačí i jedna minuta), jeho tlapky se spálí. Poznáte to podle následujících symptomů:

  • kulhání a odmítání jít dál
  • olizování a kousání tlapek
  • tmavší polštářky než obvykle
  • viditelné poškození: popraskání polštářků, puchýře, začervenání

Jak pečovat o psí tlapky

Spálené tlapky jsou velmi bolestivou záležitostí a dlouho se hojí. Proto se vyplatí věnovat zvýšenou péči a pozornost citlivým polštářkům. Užijete si tak léto bez zbytečných starostí.

1) Venčete psa v chladnější části dne

Nejdůležitější prevence proti spálení tlapek je venčení brzy ráno nebo pozdě večer, když mají chodníky normální teplotu. Nejvyšší teploty se pohybují od pravého poledne do 34 hodin odpoledne, proto se snažte v tuto exponovanou dobu pejska nevenčit.

2) Využívejte travnaté plochy a parky

Pokud svého chlupáče potřebujete nutně vyvenčit během vysokých teplot, mějte na paměti, že stačí  krátký pobyt na rozpáleném betonu a neštěstí je na světě. Proto při venčení ve vysokých letních teplotách vezměte pejska do náruče a přeneste ho na travnatou plochu, kde se může vyvenčit. Využívejte parky a stinná místa, kde je teplota oproti okolí nižší.

3) Posilujte kůži na polštářcích

Pejsci, kteří chodí jen po trávě nebo měkkých površích, mají velmi jemnou kůži na polštářcích, která se snadno spálí. Proto s vaším kamarádem choďte co nejčastěji po betonu (když je venku chladné počasí), štěrku, kamínkách a berte ho často do lesa. Pohyb po různých površích způsobí to, že se kůže na polštářcích začne mozolovatět a bude tak méně náchylná na spálení a jiná zranění. Bonus navíc je, že jim nebudete muset stříhat drápky, protože se díky různým povrchům sami obrousí.

4) Stříhejte srst mezi polštářky

Údržba srsti mezi polštářky je důležitá jak v létě, tak v zimě. Na tyto chloupky se velmi snadno přichytí například roztavený asfalt, a to i v silné vrstvě. Následné odstranění je pak velmi složité, proto je dobré tomu předcházet. Pokud si na vystříhávání netroufnete sami, navštivte profesionála, který vám s úpravou pomůže.

5) Zvlhčujte psovi tlapky

Pohyb po horkém povrchu může způsobit popraskání a poranění na polštářcích. To může být pro vašeho chlupáče extrémně bolestivé. Pravidelně proto kontrolujte tlapky, a když si všimnete vysušení, použijte přírodní zvlhčovač tlapek. Přináší velkou úlevu –  podobně jako vám, když si na popraskané rty nanesete jelení lůj. V horkém létě ho můžete aplikovat denně.

6) Nezapomínejte na ochranu

Existuje několik metod, kterými můžete chránit psí tlapky. Použít můžete botičky, které ochrání v létě ochrání tlapky před horkem a v zimě před solí. Slouží také jako ochrana před úrazem, jelikož zpevňují nohu při došlapu. Na trhu existují také různé mastičky, které na polštářích vytvoří ochrannou bariéru. Ty jsou pak méně náchylné na poškození.

První pomoc při spálených tlapkách

Pokud máte podezření, že si váš čtyřnohý kamarád spálil tlapky, ihned ho přeneste do stinného místa. Postižené polštářky polijte studenou vodou, nebo použijte obklad. Spálenou tlapku poté natřete gelem z aloe vera, který je skvělý na popálená místa. Snažte se vašemu pejskovi zabránit, aby si polštářky lízal, protože to celý problém jen zhorší. 
Pokud se po těchto opatřeních polštářky do několika dnů nezahojí, vezměte psa k veterináři. Do spálenin se totiž může dostat infekce, která je řešitelná pouze antibiotiky.


Další články, které by vás mohly zajímat, najdete na blogu:

Objednávka portrétu Vašeho psa


Dekujeme za objednavku

Vyskytla se chyba, zkuste prosim znovu.

Focení Venku
Focení v Ateliéru
Ilustrace - Charakteristický Portrét