Menu

Proč si psi lížou rány

Publikováno: 06/07/2020

Jak ví každý páníček čtyřnohého chlupáče – psi rádi lížou úplně všechno. Pokud jde o rány, mnoho lidí tvrdí, že olizování poranění je pro psa důležité, proto bychom ho v tom neměli omezovat. Je pro psa dobré, aby se „sám ošetřoval“, nebo to způsobí spíše škodu než užitek? A proč si psi rány lížou?

Proč si psi lížou rány

Lízání ran je instinktivní reakce, kterou mají i další zvířata jako kočky, hlodavci nebo opice. Jejich ústa jsou jediným nástrojem, který mohou použít pro vyčištění poranění. Na rozdíl od nás nemohou jít do lékárničky, vzít desinfekci a ránu vyčistit, musí se spolehnout jen na to, co znají. Sliny navíc obsahují určité látky, které podporují mechanismus srážení krve. Obsahují také enzym lyzozym, který za určitých podmínek pomáhá v obraně proti infekci. Olizování jako fyzická aktivita psovi také pomáhá blokovat pocit bolesti a vyplavuje určitou dávku serotoninu, což mu pomáhá proti úzkosti.

Více škody než užitku

I když psí sliny mají potenciální benefity, které mohou pomáhat k hojení ran, riziko, které s sebou olizování ran přináší, je mnohem vyšší. Pes si ránu často lížou velmi obsesivně, což zvláště po operaci může přinést velké komplikace. Hrozí roztržení stehů a znovuotevření rány, což může vyústit v rozsáhlou infekci. Excesivní olizování drobných ranek často vede k podráždění, tvorbě hot spotů, infekcím a poškození kůže. Procesem znovuotvírání poranění, které olizování zapřičiňuje, se navíc prodlužuje doba hojení. Je nutné zmínit i obrovské množství bakterií, které se v psí tlamě nachází. Velké množství z nich, které jsou v psí tlamě neškodné (např. Pasteurella), s sebou nese po zanesení do rány vážné riziko infekce.

První pomoc

Povinnou výbavou každého pejskaře by měla být lékarnička, se kterou můžete případná poranění ihned ošetřit. Na ošetření ran by v ní neměla chybět desinfekce (např. betadine), fyziologický roztok pro výplach ran a obvazový materiál. Menší ranka by měla být lehce omytá, očištěná, vydesinfikovaná a obvazem ochráněná proti nečistotám. Větší poranění by měl vždy ošetřit veterinář.

Když se pes nepřestává olizovat

Jak předcházet rozlízávání ran? Existuje několik způsobů, kterými můžete tomuto chování předcházet:

  • Pokud si pes líže nějaké poranění na tlapce, můžete vyzkoušet bandáž. Dobře poslouží i ponožka opatřená chirurgickou tejpou, kterou podrážděnou tlapku přikryjete.
  • Nejúčinnější prevencí je ochranný límec, který seženete u veterináře.
  • Staré tričko, které psovi obléknete a náležitě upevníte poskytne ochranu před olizováním, navíc umožní proudění vzduchu.

Opakované lízaní ran se často rozvine v obsedantně kompulzivní chování, kdy si pes ránu líže a vykusuje, což mu působí úzkost a stres. Jako prevenci tohoto chování se snažte psa mentálně zaměstnat – ideální jsou hlavolamy a hersenwerk. Můžete zkusit i učení nových triků nebo procházky, pokud to zdravotní stav dovolí.

Další články, které by vás mohly zajímat:

Objednávka portrétu Vašeho psa


Dekujeme za objednavku

Vyskytla se chyba, zkuste prosim znovu.

Focení Venku
Focení v Ateliéru
Ilustrace - Charakteristický Portrét