Menu

Adopce psa – ano či ne?

Publikováno: 14/06/2022

Pokud si v dnešní době chceme pořídit pejska, měli bychom si v prvé řadě položit otázku, jací jsme lidé, jak moc jsme v našich životech aktivní a co jsme schopni novému kamarádovi poskytnout.

Právě podle těchto osobních preferencí můžeme začít hledat čtyřnohého přítele do nepohody.

Možnosti

Dnes je spousta možností, jakým směrem se vydat:

  • oslovit chovatelské stanice
  • pomoci pejskovi z útulku
  • adopce
Adopce dává psovi šanci prožít lepší život

Právě adoptování pejska je stále skloňovanější téma v prostředí nás „pejskařů“. Zamyslíme se tedy nad tím, proč je to dobrá volba a jak bychom měli postupovat, aby se z našeho poslání nestalo trápení pro všechny.

První krok

Naše první kroky by měly směřovat na internetové a facebookové stránky útulků, které možnost adopce poskytují. Vše bychom si měli pečlivě pročíst, podívat se, jak takové zařízení funguje či jaké má preference.

U tohoto bodu se nabízí doplnit také to, že musíme počítat s tím, že je rozhodně větší poptávka po štěňatech a psech menšího vzrůstu oproti psům starším a velkým.

Nedělejme si tedy iluze o tom, že jsou útulky plné malých roztomilých štěňátek. Ve většině případů se jedná o zvířata, která za sebou mají nejednu negativní zkušenost a jejich psychika může/nemusí být tímto poznamenána. Nespoléhejte však pouze na internet, ale investujte čas a prostředky do návštěvy takového zařízení.

Pokud si kamaráda vyberete, věnujte mu dostatečný prostor na to, abyste poznali, že právě vy dva můžete být časem sehraná dvojice, která si vzájemně zpříjemní cestu životem.

Útulky zájemcům a psům umožňují společné procházky, kde mají možnost se poznat.

Osobní zkušenost

Já sama jsem se setkala s tím, že proběhla adopce pejska zcela nesprávným a nestandardním způsobem:

  1. Zájemci absolvovali pouze jedinou návštěvu psa, jehož minulost byla nejasná a útulkem v podstatě zamlžená.
  2. Útulek vůbec nekomunikoval se zájemci o psa, vše probíhalo prostřednictvím zřizovatelky dočasné péče o pejska, která poskytla základní informace o venčení, veterinárních kontrolách a zdravotním stavu zvířete.
  3. Po odsouhlasení zájemců o adopci velice spěchala na to, aby byl pes co nejdříve odvezen k nové adoptivní rodině, což tímto nepřímým nátlakem proběhlo.

Noví majitelé se snažili s pejskem sžít, respektovali počáteční „aklimatizaci“ v novém prostředí i jeho nedůtklivost vůči cizím lidem a neznámým podnětům. Přesto pes začal být nepřiměřeně agresivní nejen vůči cizím lidem, ale především vůči samotným majitelům.

Ti se po útoku, který skončil vážným poraněním ruky, obrátili na útulek, kde celou situaci řádně vysvětlili s tím, že nejsou dostatečně zkušení na to, aby tento problém vyřešili, jelikož jsou „amatéři“. Hledali pouze kamaráda pro příjemné společné chvíle, kterému by mohli zároveň poskytnout šanci na lepší život.

V útulcích nejsou jen malí pejsci.

Ze strany nejmenovaného útulku se setkali pouze s útoky, nevhodným chováním a na povrch vyplula skutečnost, že se o pejskovi vědělo, že je agresivní, nicméně byl i v adopční smlouvě prezentován jako hodný a přátelský.

Situace nakonec vyvrcholila v navrácení pejska zpět do útulku a negativní zkušeností pro všechny zúčastněné strany.

Myslím si, že takový příběh je dostatečnou ukázkou toho, co vše bylo na přístupu obou stran špatně. Noví majitelé spoléhali pouze na vyjádření útulku a neměli dost prostoru pro to, aby se pejskem důkladně seznámili.

Proto apeluji na to, abyste komunikovali a investovali čas do toho, abyste psa skutečně co nejlépe poznali. Nespoléhejte pouze na informace po telefonu a emailu, protože adopce zvířete je zásadní životní krok, u kterého se nevyplatí cokoliv uspěchat či „ošidit“.

Nebojte se přiznat si, jaké jsou vaše schopnosti a co jste schopni zvládnout. Vždy je lepší říct na rovinu, že jste amatéři, kteří se teprve učí, jaký je život se psem. I to může ovlivnit volbu ideálního pejska natolik, že předejdete výše uvedené negativní zkušenosti.

Pokud přesto problém nastane, nechte si vždy poradit od zkušenějších a nezúčastněných lidí, protože v takové situaci je jejich rada nad váš úsudek. V neposlední řadě důvěřujte, ale ptejte se a prověřujte, protože ne všichni lidé pracující se zvířaty vnímají svou práci jako poslání a jsou za každé situace naprosto profesionální. Není tomu tak, což je velice smutné zjištění a realita dnešní doby.

Není to jednoduché, ale i v útulku lze najít skvělého parťáka.

Závěrem

V žádném případě nevnímejte adopci pejska jako něco příliš komplikovaného a nemožného.

Pokud vezmete v potaz zmíněné rady a podaří se vám najít zařízení, kde je skutečnou prioritou harmonie mezi zvířetem a osvojitelem, můžete si zpestřit život novým čtyřnohým přítelem.

Pro něj je adopce šancí na lepší a plnohodnotný život. Berte, ovšem, na vědomí, že je nadále i zapotřebí konzultovat veškeré veterinární úkony či životní změny s útulkem, z něhož byl pes adoptován. Samozřejmostí je také dodržet adopční smlouvu, která je závazným dokumentem nejen pro útulek, ale především pro osvojitele. Nicméně pokud je pro vás blaho vašeho nového čtyřnohého kamaráda na prvním místě, veškeré zmíněné informace zvládnete „levou zadní“.

Adopce má smysl.

Objednávka portrétu Vašeho psa


Dekujeme za objednavku

Vyskytla se chyba, zkuste prosim znovu.

Focení Venku
Focení v Ateliéru
Ilustrace - Charakteristický Portrét