Menu

Čistící prostředky: pozor na nebezpečí

Publikováno: 03/08/2020

Velké množství čistících prostředků, které při úklidu domácnosti používáme, je pro psy vysoce toxické. Jaké látky jsou pro psy nebezpečné a jak uklízet, aby nebylo ohroženo zdraví vašeho chlupáče?

Toxické ingredience

Někteří psi jsou doslova nezmaři – rádi si hrají nebo ochutnávají všechno, co najdou. Čistící prostředky, které máme běžně v domácnosti, jsou pro ně většinou vysoce toxické. Jaké ingredicence, které se v nich nachází, jsou pro ně nebezpečné?

  • Amoniak – běžně používaná ingredience v odmašťovačích na trouby, povrchy a v přípravcích na okna a skla. Dráždí citlivý psí čenich. Způsobuje podráždění sliznic a dýchacího ústrojí. Pokud pes tuto látku olízne, hrozí popálení krku a gastrointestinálního ústrojí.
  • Formaldehyd – karcinogenní látka, která se běžně používá v mýdlech, čistících prostředcích a někdy dokonce v psích šamponech. Silný odér formaldehydu může při pravidelném vdechování u psů vyvolat respirační problémy, například astma.
  • Bělidlo – běžná součást desinfekcí nebo WC čističů nebo prostředků do bazénu. Projevy intoxikace se různí podle toho, kolik se do psa dostane této látky. Hrozí zvracení, průjem, popálení uvnitř těla nebo celkový kolaps organismu.

Dog-friendly čistící prostředky

Pokud chcete mít naprostou jistotu, že vaše chlupáče neohrozíte, používejte netoxické čistící prostředky. Nejideálnější variantou je připravit si před úklidem domácnosti prostředek doma z dostupných ingrediencí, protože i větší množství požitého netoxického přípravku z obchodu u psa vyvolá nevolnost. Jak na to?

Ocet je skvělým a univerzálním čistícím prostředkem, pohlcuje pachy, desinfikuje a je absolutně netoxický. K čištění používejte klasický kvasný lihový ocet. Pokud vám jeho vůně není příjemná, můžete do něj přidat pár kapek esenciálního oleje – například z rozmarýnu, levandule nebo máty. Pro bežné čištění povrchů a neznečištěných míst smíchejte ocet s vodou v poměru 1 díl octa na 2 díly vody. Ocet si poradí také s plísní, připáleninou, špinavými okny nebo usazeným vodním kamenem v konvici či pračce.

Jedlá soda je druhou nejúčinnější ingrediencí, se kterou hravě dokážete uklidit celou domácnost. Rovněž je ekologicky nezávadná a v případě požití nehrozí otrava. Skvělé využití nachází například v boji proti mastnotě. Stačí smíchat jedlou sodu a vodu v poměru 1:1 a vznikne skvělá pasta na čištění mastnoty. Smícháním s citronem vznikne směs, která spolehlivě odstraní usazeniny a vodní kámen.

Bezpečnost především

Pokud se rozhodnete ponechat si běžné čistící prostředky, ujistěte se, že není možné, aby se k nim pes dostal – umístěte je například do horní skříňky, která není v jejich dosahu. Během čištění s těmito prostředky udržte vaše mazlíčky mimo dosah uklízených ploch. V případě požití ihned vyhledejte veterinárního lékaře.

Další články, které by vás mohly zajímat:

Objednávka portrétu Vašeho psa


Dekujeme za objednavku

Vyskytla se chyba, zkuste prosim znovu.

Focení Venku
Focení v Ateliéru
Ilustrace - Charakteristický Portrét