Menu

Vyhněte se levným granulím

Publikováno: 28/05/2020

Věděli jste, že v levných granulích jsou složky, které při dlouhodobějším podáváním způsobují psovi zdravotní problémy? Přinášíme informace o tom, co v takových krmivech najdete a proč se jim obloukem vyhnout. Chcete pro svého pejska to nejlepší? Pak se zajímejte o to, co jí.

Hezký obal neznamená kvalitu

Mnoho lidí uchvátí smějící se pes na obalu granulí. K tomu velmi příznivá cena a pohodlnost – co je jednodušší, než přihodit k nákupu pytel krmiva? Na složení se už podívá málokdo. Na prvním místě nekvalitních supermarketových granulí jsou obiloviny, na které je většina psů alergická. Mnohdy jde o pšenici, která je silným alergenem a také o kukuřici, kterou psi nedokáží strávit. Masovou složku (která by měla být základem) sice obsahují, jedná se však o vedlejší výrobky živočišného původu. Co se pod tímto názvem skrývá? Kůže, srst, drápy, kosti, zobáky, šlachy a další zbytky, které mají nahradit maso.

Barviva, konzervanty, dochucovadla a soli

Kromě obrovského množství obilovin a minimálního zastoupení masa obsahují marketové granule koktejl chemických látek. S každou snězenou miskou se tak do psího těla dostává chemie, která mu podlamuje zdraví. Barevnost granulí je vytvořena barvivy chemického původu. Aby psovi granule chutnaly, hojně se přidává sůl, kořenící přípravky, konzervanty a dochucovadla, která způsobí, že psovi šrot bez výživové hodnoty chutná. Jelikož jsou granule ochuzeny o bílkoviny, tuk, vitaminy a minerály, pes má tendenci jíst stále více a více, aby nedostatek živin doplnil. Dochází tak k obezitě, nadměrné produkci odpadu (jelikož pes není schopen tento balast strávit), průjmům, zhoršení kvality srsti. Z dlouhodobého hlediska hrozí potravinová alergie, zubní kámen, poškozování orgánů (ledviny, trávicí systém apod.).

Jak poznat kvalitní granule?

Pokud chcete dopřát vašemu chlupáčovi to nejlepší a zajistit mu dlouhotrvající zdraví, vsaďte na kvalitní krmivo, které je základním stavebním kamenem. Kvalitní granule obsahují na prvním místě dehydrované maso nebo masovou moučku v minimálním obsahu 25-30 % masa v sušeném stavu. Na prvním místě musí být vždy napsaná složka, které je v granulích nejvíce. Pokud na prvním místě objevíte obiloviny nebo jiné složky (sója, hrách – kterými výrobci rádi nahrazují bílkoviny), krmivo nekupujte!

TIP: Je-li na prvním místě čerstvé maso, musíte počítat s tím, že v mase je voda (70%), která se zpracováním masa odpaří, což je takový malý trik na spotřebitele. Proto je výhodné naučit se obsah masa počítat. Najdete-li ve složení například králičí maso 50% – odečtěte 70 % vody a výsledný obsah sušeného masa ukáže 15 %, což je velký rozdíl.

Co se týče sacharidů, preferujte granule s obsahem rýže a brambor, které jsou pro psy nejlépe stravitelné. I zde je vhodné věnovat se sčítání, protože výrobci rádi používají taktiku, kdy obiloviny rozdělí. Například na kukuřičnou mouku, vločky a kukuřičný škrob. Pokud sečtete tyto tři hodnoty, může se stát, že bohatě převýší hodnotu na prvním místě uvedeného masa…

Třetí důležitou složkou je tuk, který by měl být zdrojem omega 3 a 6 mastných kyselin. Ve složení by měly být všechny složky jasně specifikované – živočišný tuk je nic neříkající pojem a značí nekvalitní granule, zaměřte se proto na deklarované pojmy – drůběží tuk, lososový olej apod. Důležitý je i na způsob konzervace granulí – krmivo, které má ve složení „Konzervanty: doplňkové látky povolené v EU“ se vyhněte, s největší pravděpodobností je chemicky zakonzervováno látkami, které jsou pro psa škodlivé a toxické. Nejlepší je vsadit na přírodní konzervaci pomocí vitaminu E, C a rozmarýnu.

Objednávka portrétu Vašeho psa


Dekujeme za objednavku

Vyskytla se chyba, zkuste prosim znovu.

Focení Venku
Focení v Ateliéru
Ilustrace - Charakteristický Portrét