Menu

Jak zastavit průjem u psa

Publikováno: 20/07/2020

Průjem u psa není nic výjimečného, zvlášť u psů, kteří mají tendenci sníst všechno na co přijdou. Většinou nejde o závažné onemocnění, ale dokáže pěkně potrápit. Víte, kdy dokážete průjem zastavit a kdy je lepší vyhledat veterinární pomoc?

Příčina průjmu

Průjem může mít řadu příčin, rozlišujeme ho na akutní a chronický. Akutní průjem se vyskytne náhle a je reakcí těla na potravu nebo předmět, který tělo nedokáže strávit. Může jít také o náhlou změnu jídelníčku, infekci nebo reakci na stres. Chronický průjem bývá způsobený různými potravními intolerancemi a alergiemi, infekčními bakteriemi, parazity nebo vážnějšími nemocemi jako je zánět střev, onemocnění slinivky nebo rakovina.

Kdy vyhledat pomoc

Pokud se jedná o jednorázovou záležitost, není třeba se bát, průjem zvládnete zastavit sami. Pokud však průjem trvá dlouhodobě, pes má často vodnatou stolici nebo se objeví průjem s příměsí krve, je třeba vyhledat veterinární pomoc. U dlouhodobých průjmů hrozí totiž dehydratace, která může být životu nebezpečná. Pozor také u štěňátek, starších a nemocných psů, kteří se oslabí a dehydrují mnohem rychleji, než ostatní psi.

Jak zastavit průjem

  • Při průjmu se pes velmi rychle dehydruje, proto psovi zajistěte dostatečný přísun vody. Pokud nechce pít, můžete zkusit ochutit vodu nemastným a nekořeněným kuřecím vývarem. Případně podávejte malé množství vody několikrát denně, například stříkačkou.
  • Pokud pes během průjmu i zvracel, nepodávejte mu žádnou stravu 8-12 hodin (kromě štěňat do 6 měsíců – s nimi raději navštivte veterináře), aby se stihly střevní buňky zregenerovat.
  • Při průjmu bez zvracení je základem léčby dietní strava. Nejideálnější je rýže rozvařená na kaši s libovým masem (kuře, krůta, králík) v poměru 2/3 rýže a 1/3 masa. Musí se jednat pouze o svalovinu, protože kůže, tučnější část masa nebo vnitřnosti by průjem ještě zhoršily.
  • Dietní stravu podávejte v malých porcích několikrát denně, aby nebyl zatěžován trávicí trakt. Toto krmivo dávejte psovi přibližně 3 dny a poté psa postupně vracejte na původní stravu.
  • Pro zastavení průjmu můžete sáhnout po přípravcích jako je například cdVet DarmAktiv Entero ZOO gel, nebo DIA dog.
  • Nezapomínejte ani na probiotika, která jsou důležitá pro obnovu přirozené střevní mikroflory. Můžete sáhnou po pastě Probican nebo jiných přípravcích s živými probiotiky, která jsou na trhu k dispozici.

Pokud průjem neodezní po těchto opatřeních do 2-3 dnů, navštivte veterináře. Provede kompletní vyšetření a stanoví příčinu průjmu a následnou léčbu.

Další články, které by vás mohly zajímat:

Objednávka portrétu Vašeho psa


Dekujeme za objednavku

Vyskytla se chyba, zkuste prosim znovu.

Focení Venku
Focení v Ateliéru
Ilustrace - Charakteristický Portrét