Menu

Pes a úzkost: 5 tipů, jak mu pomoci

Publikováno: 12/11/2019

Stejně jako my lidé se i psi musí vypořádávat se stresem či dokonce s úzkostí. Příčiny úzkostí u psů mohou být různé – ohňostroj, strach z nové situace, bouřka, stěhování či změna majitele.

Stažený ocas, uši vzadu, schovávání, zrychlené dýchání, slinění či třes jsou jedny z nejtypičtějších příznaků vystresovaného zvířete. Ani pro nás není stav, kdy prožíváme stres či úzkost příjemný. Pojďme se tedy podívat na 5 způsobů, jak ulevit vašemu čtyřnohému příteli.

Každodenní režim

Před nákupem produktů, které slibují zklidnění psa, zkuste nastavit předvídatelný každodenní režim, díky kterému se váš pes bude cítit bezpečněji – zejména, pokud stres pramení ze separační úzkosti. Každodenní rutina, která pomůže vašemu psovi předvídat kdy bude jíst, chodit ven a kdy bude trávit čas hraním s vámi mu pomůže cítit se sebevědoměji a méně nervózně.

Zaměstnejte psa

Pokud je míra stresu v únosné míře, pomůže žvýkání a olizování, kterým se pes přirozeně uklidňuje. Připravte mu lákavé rozptýlení, které dostává jen výjimečně. Zkuste morkovou kost, parůžek a nebo naplnit hračku Kong něčím co váš pes miluje. Dalším dobrým krokem ke zmírnění úzkosti je zařadit do běžného denního režimu mentální aktivity, jako jsou například hlavolamy pro psy – Hersenwerk, pachové práce atd., které jsou pro psa skvělým uvolněním.

Vyzařujte klid

Jistě víte, že kdykoliv vám není dobře, pes okamžitě rozpozná vaše emoce a na základě toho se pak chová. Proto je váš klid jedním z nejdůležitějších opatření ke zmírnění stresu a úzkosti psa. Nereagujte na projevy strachu přecitlivěle ani podrážděně a snažte se ukázat, že je vše v pořádku a nic se neděje. Tímto přístupem psovi pomůžete ze všeho nejvíce.

Bezpečné místo

Vytvořte a navykněte psa na bezpečné místo, které bude pro něj bude útočištěm a místem, kde se může uklidnit a schovat. Ideálním pomocníkem je skládací přenosná bouda, ve které se pes při správném naučení cítí bezpečně a spí. Pokud přijde bouřka či ohňostroj, zatáhněte v místnosti s bezpečným místem závěsy či žaluzie, protože vizuální stimulace může úzkost zhoršit.

Ke zklidnění feromony

Feromonový sprej či obojek je dobrou volbou pro psy všeho věku. Jak to funguje? Feromony v obojku či spreji napodobují ty, které vylučuje fena pro uklidnění štěňat pokud zaznamená stresové chování.

Objednávka portrétu Vašeho psa


Dekujeme za objednavku

Vyskytla se chyba, zkuste prosim znovu.

Focení Venku
Focení v Ateliéru
Ilustrace - Charakteristický Portrét