Menu

5 tipů jak psovi prodloužit život

Publikováno: 26/10/2020

Každý milující páníček by si přál, aby jeho pejsek stárl spokojeně, těšil se dobrému zdraví a dožil se vysokého věku. Toho lze z velké míry dosáhnout správnou výživou a životosprávou. Jsou však věci, které možná nevědomky děláte aniž byste tušili, že vašemu pejsku zkracují život. Víte, jaké to jsou?

1.) Přiměřené množství jídla

Chcete pro vašeho pejska to nejlepší a proto mu dopřáváte hodně jídla? Pokud bude pejsek dlouhodobě přijímat hodně energie v podobě potravy, kterou nestačí pohybem spálit, začne tloustnout. Pozor také na odměňování pamlsky jako jsou piškoty či různé sušenky. Obsahují hodně sacharidů, které k tloustnutí přispívají nejvíce. Jakmile začne být pes obézní, jeho kvalita života jde prudce dolů. Nemůže se radovat a obíhat s ostatními psy v parku protože ho bolí klouby. Také se mu špatně dýchá, takže nezvládá fyzickou aktivitu a navíc velmi trpí během horkých dní. Kromě zhoršené kvality života se obéznímu psovi přetěžují ledviny, zvyšuje se riziko cukrovky, nádorových onemocnění a dalších problémů. Proto pokud chcete, aby měl váš čtyřnohý kamarád pevné zdraví a radost ze života, udržujte ho fit!

2) Zbytky od stolu jsou tabu

„Vždyť je toho jídla škoda, navíc Fifinka zbytky miluje!“ Tenhle výrok by se dal zařadit do seznamu poslední věty před smrtí. A to doslova, protože pokud je v takových zbytcích od stolu čokoláda, vařené kosti nebo daný pokrm začíná být zkažený, jedná se o velký hazard se psím životem. Pokud jsou zbytky lidské potravy, která je plná tuků, sacharidů, soli a koření, podávány dlouhodobě, mohou způsobit vážné zdravotní problémy, jako je například otrava.

3) Dbejte na dentální hygienu

Zubnímu kameni se přezdívá tichý zabiják. Nejdříve začne dráždit dásně, ty ustoupí a obnaží se zubní krčky. Pokud se péče o zuby zanedbá, přichází na řadu paradontóza, která často vede ke ztrátě zubů. Přemnožené bakterie, které se v plaku nachází, tak mají díky obnaženým krčkům volný přístup k cévám a dostanou se do krve. Tím se mohou rozšířit do celého organismu a napadnout orgány. Myslete proto na dentální hygienu, pravidelně vašemu chlupáčovi čistěte zuby a přidávejte mu do krmiva kelpu, která pomáhá v boji proti zubnímu kameni.

4) Pohybem ke zdraví

Chodíte domů z práce unavení a na delší procházku nebo jiné fyzické aktivity se psem už vám nezbývá energie? Pak zkuste přehodnotit svůj denní plán, protože pravidelná fyzická aktivita je pro pejska důležitá stejně tak jako pro vás. Poskytuje mentální stimulaci, udržuje organismus v kondici a pomáhá v boji proti obezitě.

5) Pozor na kouř z cigaret

Pokud v bytě kouříte, můžete si být jisti, že zdraví vašeho psa rozhodně neprospíváte. Plíce psů nejsou schopny zpracovávat cigaretový kouř, který je nadměrně namáhá a poškozuje (stejně jako ty naše). Postupné usazování dehtu v plicích způsobuje nejrůznější nemoci a neduhy od dýchacích potíží až po rakovinové onemocnění.

Tip na konec: socializujte vašeho pejska

Správně vychované a socializované zvíře není jen „dobrá vizitka“. Pokud je pes nesocializovaný a nevychovaný, hrozí mu spoustu nebezpečí. Například se může ošklivě poprat se psem, protože nebude znát pravidla mezipsí komunikace. Pokud se nebude dobře cítit a bude mít úzkost mezi lidmi, hrozí, že mu ujedou nervy a někoho pokouše. Nebo také, že ho něco zaujme a vy už ho neodvoláte. Proto je velmi důležité psa od malička zvykat na ostatní psy, lidi a ruch města. A také mu nedovolit, aby si mohl dělat vše, co chce.

Další články, které by vás mohly zajímat:

Objednávka portrétu Vašeho psa


Dekujeme za objednavku

Vyskytla se chyba, zkuste prosim znovu.

Focení Venku
Focení v Ateliéru
Ilustrace - Charakteristický Portrét