Menu

Pes v autě: bezpečnost především

Publikováno: 09/06/2020

Vyrážíte na výlet nebo na pravidelnou kontrolu k veterináři? Ať už plánujete krátkou vyjížďku nebo dlouhou cestu, ujistěte se, že je váš mazlíček v autě v bezpečí. Přinášíme několik tipů, jak na to.

1. Připoutejte se, prosím!

Stejně jako se v autě kvůli bezpečnosti musí poutat páníčci, jednou z nejlepších varitant jak bezpečně vozit psa v autě je ho připoutat. Jak na to? Pořiďte si postroj, který lze připojit k pásu v autě. Takto psa zajistíte a bude v bezpečí i případě nehody, která pro nezabezpečeného psa může být smrtelná. Tento způsob přepravy je ideální pro vychované psy, kteří nemají tendenci kousat vše co najdou, protože pokud by si za jízdy prokousal postroj nebo pás, hrozilo by jemu i vám velké nebezpečí.

2. Přepravní box

Pokud se váš pes snadno rozruší a dělají mu problém hluky a vjemy v autě, není lepšího způsobu přepravy než kennelka, klec či přepravní box. Chce to postupný trénink, kdy ho doma budete učit, že v kennelce je bezpečno a prostor pro nerušený odpočinek. V autě pak pes v klidu prospí celou cestu, bude v prostoru, který zná a lépe a rychleji se přizpůsobí okolním podmínkám.
Ujistěte se, že klec či kennelka:

  • má správnou velikost – pes musí mít dostatek prostoru
  • dobře chrání před sluncem
  • je dostatečně zabezpečená proti pohybu

3. Pozor na horko

Pokud převážíte psa v létě, kdy teploty zvlášť v dopravních prostředcích vystoupají velmi vysoko během chvíle, nikdy ho nenechávejte samotného v autě! I když necháte pootevřená okénka, pes se během chvilky přehřeje a může tak dojít ke kolapsu až smrti. Pro bezpečné cestování v létě nezapomeňte dělat pravidelné přestávky, kdy psovi dáte napít vodu pokojové teploty. Myslete i na kovové a černé povrchy v autě, které se velmi rychle rozpálí a mohou tak psovi spálit tlapky. Ideálně je zakryjte například bílým prostěradlem.

4. Jezděte opatrně

Pokud chcete, aby si váš chlupáč jízdu v autě nezprotivil, myslete na opatrnou a bezpečnou jízdu. Rychle projeté zatáčky a serpentiny mu mohou způsobit nevolnost. Pozor také na prudké zabrzdění. Pes neví co se děje a po pár takovýchto „manévrech“ se může začít cestování v autě bát.

5. Nenechávejte psa koukat z okénka

Někteří psi milují během jízdy pozorovat okolí z otevřeného okénka. I když to může vypadat jakkoliv zábavně, psovi to nedovolujte! Zvlášť při vyšší rychlosti hrozí, že mu vlétne do očí prach nebo jiná částečka, která se pohybuje ve vzduchu. Hrozí pak zranění očí nebo hlavy. Nebezpečný je i proudící vzduch, který psům fouká do očí a uší. Citlivějším jedincům může způsobit zánět spojivek či zvukovodu, proto těmto problémům radši předcházejte a psa nechte pozorovat okolí zpoza zavřeného okénka.

Nejvíce nebezpečnou variantou přepravy psa je nechat ho nezajištěného sedět na sedadle spolujezdce a otevřít mu okénko. Stačí prudší zabrždění a pes narazí na palubní desku, případně vylétne z okénka ven. Náhlé vystřelení airbagu v případě kolize u nepřipoutaného psa skoro vždy znamená smrt, proto psa vždy zajistěte a nevozte ho na sedadle spolujezdce!

6. Tréninkem proti nervozitě

Čím více je pes na cestování zvyklý, tím méně pravděpodobné je, že mu bude v autě nevolno. Je proto důležité, abyste ho často zvykali na jízdu v autě. Ujistěte se, že první zkušenost s cestováním v autě nebude návštěva veterináře! Pes si pak rychle spojí jízdu v autě s negativním zážitkem a bude pak těžké přesvědčit ho o opaku. Ze začátku stačí krátké projížďky, kdy na konci bude odměna (hra, pamlsky nebo zábavná procházka). Takto se pes naučí, že cestování je zábava a není třeba se bát.

Objednávka portrétu Vašeho psa


Dekujeme za objednavku

Vyskytla se chyba, zkuste prosim znovu.

Focení Venku
Focení v Ateliéru
Ilustrace - Charakteristický Portrét