Menu

Jarní bylinky se skvělými účinky

Publikováno: 22/04/2020

Příroda poskytuje tolik možností jak posílit imunitu, doplnit živiny a bojovat proti zdravotním neduhům, že se nabízí otázka proč sahat po chemických přípravcích a doplňcích stravy, když pomoc čeká za rohem. Ne nadarmo se říká, že není bylina, která by k něčemu nebyla. Jaké psovi můžete podávat na jaře?

Kopřiva – královna bylin

Tato multifunkční bylina, která je mnohými považována za plevel, je jednou z nejlepších bylinek vůbec. Kromě tonizujících vlastností nabuzuje metabolismus, detoxikuje, šetrně čistí krev, ledviny a močový měchýř. Má příznivý vliv na játra a žlučník a podporuje správné trávení. Je doslova nabitá vitaminy, minerály a antioxidanty – obsahuje například celý komplex vitaminu B, železo, hořčík vápník, fosfor, vitamin D a mnohé další.

Sběr a podávání:

Jako u všech bylin je třeba kopřivu sbírat na neznečištěném stanovišti. Ideální pro sběr je jaro, kdy kopřiva ještě nekvete. Sbírejte především vrcholky rostlin, kde jsou nejmladší listy. Před podáváním kopřivy nasekejte a spařte horkou vodou, aby psa nepodráždili. Poté je přimíchejte do krmné dávky – v případě vybíravců je můžete zakápnout lososovým olejem. Nepodávejte ji však dlouhodobě a ve velkých množstvích.

Pampeliškou ke zdravému trávení

Kdo by neznal všudypřítomnou pampelišku? Podobně jako kopřiva je jednou z nejvšestrannějších bylin a perfektně se hodí pro použití v jarním období. Podávat můžete jakoukoliv její část – kořen, stonek, list i květ. Jelikož je to velmi jemná bylinka, hodí se i pro psy s citlivějším trávením a lze ji podávat dlouhodobě. Je velmi ceněná pro své účinky na udržení normálních trávicích funkcí. Působí také jako prebiotikum = potrava pro probiotické bakterie, které udržují zdravou mikrofloru. Dále podporuje játra, stimuluje tvorbu žluči, detoxikuje a pomáhá ledvinám. Funguje také diureticky – pomáhá dostávat zadržené tekutiny a škodliviny ven z těla. Nutričně je podobně jako kopřiva velmi bohatá, obsahuje mnoho vitaminů (A, D, C…) a stopových prvků, např. draslík, hořčík, mangan a mnohé další.

Sběr a podávání

Pampelišku sbírejte na čistých stanovištích prostých pesticidů a jiných toxinů. Listy, květy i stonky můžete nasekat (nejlépe keramickým nožem) nebo pomlít a přidat do krmné dávky. Kořen je ideální usušit při pokojové teplotě a poté rozemlít na prášek, který můžete snadno dávkovat.

Sedmikráska chudobka

Opět velmi rozšířená bylinka, která roste na každé zahradě. Portfolio účinků sedmikrásky chudobky rozhodně není chudé – působí protizánětlivě a hojivě, povzbuzuje metabolismus, podporuje činnost jater a žlučníku. Pomáhá při onemocnění dýchacích cest (kašel, zahlenění, zánět), proto je vhodná jako podpůrný prostředek při psincovém kašli. Mezi léčivé látky které obsahuje patří hořčiny, třísloviny, saponiny, inulin či flavonoidy. Obsahuje také mnoho minerálních látek.

Sběr a podávání:

I když sedmikráska kvete narozdíl od mnoha bylinek pomalu po celé vegetační období, nejvhodnější je sbírat její květy na začátku jara, kdy mají největší sílu. Jako předchozí bylinky ji můžete přidávat rovnou do krmné dávky, nebo můžete připravit odvar, který je vhodný při dýchacích obtížích. Hrst čerstvých květů (nebo lžičku sušených) přelijte vařící vodou a nechte louhovat. Podávat můžete stříkačkou nebo nalít do vody či krmné dávky.

Pokud chcete vašemu chlupáčovi podávat bylinky, dbejte vždy na kvalitu, což znamená sbírat rostliny na čistých místech. Mějte na paměti, že nejvíce účinných látek si bylinky zachovávají v čerstvém stavu, proto je nejlepší je natrhat těsně před podáváním. Sušené byliny jsou dobrou alternativou, musí být však maximálně rok staré, pak ztrácí svoji účinnost.

Objednávka portrétu Vašeho psa


Dekujeme za objednavku

Vyskytla se chyba, zkuste prosim znovu.

Focení Venku
Focení v Ateliéru
Ilustrace - Charakteristický Portrét