Menu

Co dělat když se ztratí pes?

Publikováno: 06/02/2020

Nedovřená branka, zvěř v lese, háravá fena či leknutí na procházce… To jsou situace, kdy může dojít k noční můře každého majitele psa – ztrátě milovaného člena rodiny. Co dělat v takové situaci?

Zabezpečení psa

Je snadné říkat si, že toto se zrovna vám stát nemůže, ale po ztrátě psa už bude pozdě sypat si popel na hlavu. Pro šťastný návrat psa domů je důležité, aby pes byl pro případného nálezce identifikovatelný.

autor: Staff Sgt. Shawn Nickel; https://www.usfk.mil/Media/Images/igphoto/2001021163/

ČIP – je nejjistější formou identifikace psa, protože není možné, aby ho ztratil. Veterinář spolu s vaším kontaktem zaregistruje čip do registru veterinární komory, kam mají přístup pouze veterináři. Nejlepší je následně psa registrovat do Národního registru majitelů čipovaných zvířat (www.narodniregistr.cz), kam mají přístup nejen útulky a policie, ale i fyzické osoby.


• Identifikace – známka s kontaktními údaji, obojek s vyšitým tel. číslem či adresář, do kterého vložíte kontaktní údaje. To vše může přispět k tomu, aby se pes vrátil domů co nejdříve.

Co dělat když se pes ztratí

Pokud se pes zaběhne, vyčkejte nějakou dobu na místě, pes má tendence vracet se na místo, odkud utekl. Můžete zde zanechat kus oblečení s vaším pachem a mezitím systematicky hledat, volat jméno psa a v krátkých intervalech se vracet zpět.

1. Pozor na nebezpečí – pokud se pes zaběhl v lese, hrozí riziko zastřelení myslivcem z důvodu štvaní zvěře. Kontaktujte proto místní myslivecké sdružení. Pozor dávejte také na frekventované komunikace.

2. Jakmile se pes po 2 – 3 hodinách nevrací, kontaktujte městskou policii a útulky v okolí, a to opakovaně – komunikace může váznout.

3. Sociální sítě jsou skvělým pomocníkem. Zejména přes Facebook můžete sdílet informace s fotkou psa širokému okruhu lidí za krátký časový úsek. Pokud k informacím vypíšete odměnu za nález psa, zvýšíte naději na návrat.

4. Povolejte rodinu, známé a kamarády – dokážete pak prohledat větší plochy.

5. Vylepte letáky na frekventovaná místa v okolí ztráty psa – škola, zastávka, obchod… Mnoho občanů nemá sociální sítě, proto je také výhodné nechat vyhlásit ztrátu psa místním rozhlasem.

6. Kontaktujte Národní registr majitelů čipovaných zvířat a nahlašte ztrátu psa. Pokud máte zvíře očipované, ale není zaregistrované v NRMZ, můžete za poplatek služby Národního registru využít.

7. Je dobré poprosit o pomoc technické služby města či kraje kdyby došlo k nejhorší variantě. Mohou např. zaregistrovat a oznámit odklízení těla psa od silnice.

Objednávka portrétu Vašeho psa


Dekujeme za objednavku

Vyskytla se chyba, zkuste prosim znovu.

Focení Venku
Focení v Ateliéru
Ilustrace - Charakteristický Portrét