Menu

Vejce: jsou pro psy vhodná nebo ne?

Publikováno: 31/10/2019

Během svého života jste jistě několikrát slyšeli, že vejce jsou výborným zdrojem bílkovin a měli bychom je pravidelně zařazovat do svého jídelníčku. Logickým uvažováním tedy vyvodíme, že to samé by mělo platit i ve výživě psů. Odpůrci zkrmování vajec však tvrdí, že vejce nejsou vhodná pro vysoký obsah cholesterolu, riziko nákazy salmonelou, nebo že způsobují nedostatek biotinu. Časté nejasnosti jsou také v tom, zda podávat jen žloutek nebo celá vejce a jestli je uvařit nebo zkrmovat syrové. Tak jak to tedy je?

Vejce do výživy psa patří

Již od pradávna psi a kočky (a jejich předci) jedli vejce přímo z hnízd divokých ptáků a měli pro to důvod. Celá vejce – i se skořápkou – jsou jedním z nejdůležitějších zdrojů výživy pro mnoho predátorů.

Vejce jsou velmi cennou složkou potravy:

  • patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně hodnotných látek,
  • jsou jedním z nejkomplexnějších zdrojů bílkovin na světě,
  • obsahují celé aminokyselinové spektrum,
  • jsou vysoce stravitelné,
  • obsahují velké množství živin, například: selen, lutein, kyselinu linolovou, železo, vitamin A, vitamin D, riboflavin a další.

Pod drobnohledem

Uvnitř vejce se nachází nepostradatelné živiny pro stavbu, vývoj a růst nového zárodku, i proto je vejce považováno za jednu z nejkvalitnějších potravin. Vejce podávejte ideálně syrová, jelikož skvělé živiny, které vejce obsahují, se varem ničí. A jak je to s jednotlivými složkami?

Bílek – zásobuje nenarozený zárodek důležitými živinami a chrání ho před infekcemi, proto jsou mu připisovány výrazné antimikrobiální účinky.

Žloutek – je velmi bohatý na tuky, obsahuje mnoho esenciálních kyselin, lutein, vitamin A a D a biotin. Díky nim přispívá ke krásné srsti.

Skořápky – jsou jedním z nejlepších přírodních zdrojů vápníku, obsahují ho až 22 x více než kuřecí krky či křídla! Proto jsou výbornou volbou pro psy, kteří kosti přijímat nemohou.

TIP: Vyrobte si skořápkový prášek: Skořápky z domácích vajec před podáváním sterilujte v troubě, poté rozemelte v mlýnku, hmoždíři či tyčovým mixérem. Před podáváním zakápněte prášek citronem (nebo použijte jiný zdroj vitaminu C), aby byl organismus schopný vápník ze skořápek využít.

Rizika?

Závěrem uveďme na pravou míru rizika a obavy, které mají lidé spojené se zkrmováním vajec.

  • Riziko nákazy salmonelou je velkým strašákem. Je však velmi nepravděpodobné, že by salmonela byla přítomná ve vejci, které je nepoškozené. Vědci uvádějí, že šance na přítomnost salmonely v neporušeném vejci je cca 0.005 %. Navíc, organismus psů má velmi dobrý mechanismus, který případné salmonele či jiným patogenům hravě odolá.
  • Nedostatek biotinu, který je velmi vzácný, lze způsobit jen tak, že byste psovi podávali velké množství bílků. Bílek totiž obsahuje avidin, který “vyvazuje” biotin. Řešením by tedy mohlo být vejce uvařit, protože tepelnou úpravou rizika spojená s avidinem mizí, spolu s tím bohužel i značná část výživové hodnoty vajec. Příroda však i zde zařídila rovnováhu. Pokud zkrmujete celá vejce, nemusíte se ničeho bát. Žloutek totiž obsahuje velkou dávku biotinu.
  • Vysoký obsah cholesterolu je mýtus, který vznikl s jeho objevem. Tehdejší výzkumy (dnes jsou již vyvráceny) uvedly, že nejvíce je ho ve vejcích, a proto je třeba se jim vyhýbat.

Objednávka portrétu Vašeho psa


Dekujeme za objednavku

Vyskytla se chyba, zkuste prosim znovu.

Focení Venku
Focení v Ateliéru
Ilustrace - Charakteristický Portrét