Menu

3+1 tip jak poznat kvalitní psí konzervu

Publikováno: 01/04/2021

Konzervy jsou skvělým pomocníkem nejen na cestách – dlouho vydrží, dají se vzít s sebou na výlet a většinou chutnají i těm největším mlsounům. Navíc bývají vyrobeny z čerstvějších ingrediencí než granule. Jejich nabídka je však obrovská a poznat kvalitní konzervu mezi nekvalitními může být oříšek. Přinášíme proto návod na to, jak vybrat tu nejlepší.

1. Kompletní krmivo nebo 100 % masa?

Setkali jste se s konzervou, která se jmenovala „Kompletní mokré krmivo“, nebo na sobě měla „100 % masa“? Možná si říkáte, že psa bude lepší krmit konzervou, která obsahuje pouze čistou svalovinu. Opak je však pravdou – pes by měl dostávat kromě masa i kosti, zeleninu a vnitřnosti. Proto pokud chcete vybírat konzervy, kterými budete krmit dennodenně, dejte přednost produktům označeným jako „Kompletní krmivo“. Poskytuje všechny živiny a kromě masa obsahuje i přílohy a zeleninu či ovoce. S sebou na výlet však klidně vezměte takovou konzervu, která obsahuje pouze maso.

2. Kontrolujte složení

Kvalitní konzervu poznáte tak, že na prvních dvou položkách v seznamu bude uvedený konkrétní název proteinu – například kuřecí nebo hovězí maso. Pokud ve složení bude napsáno například „živočišný protein“ nebo „vedlejší výrobky živočišného produktu“, konzervu nekupujte, protože protein pochází z vedlejších produktů masa – jedná se například o kůže či peří. Další složky, na které je třeba dávat pozor:

  • Tuky – pokud je přítomen zdroj tuku, musí být stejně jako maso specifikováno. V kvalitní konzervě nenaleznete pojem „živočišný tuk“, ale například „kuřecí tuk“.
  • Pokud je v konzervě rýže nebo brambory, vždy by měli být v celé formě. Proto ve složení pátrejte po bramborách a konzervám s bramborovým škrobem se vyhněte.

Pozor dávejte i na výběr konzervy podle značky. Nedejte pouze na dobrou pověst a dlouhou tradici, díky kterým se v hlavě zákazníků značka mohla zafixovat jako kvalitní. Jako vše se i značky vyvíjí, mění majitele, výrobu a receptury, takže je důležité složení kontrolovat, jestli se nezměnilo. Opatrní buďte i k reklamě, ne vše, co na nás útočí z médií je to nejlepší pro vašeho pejska.

3. Pozor na obal

Čerstvé maso a zelenina na obalu působí jako skvělé lákadlo. Hodně zákazníků tak dá především na pěkný obal, díky kterému si představí, co se v konzervě nachází. To, co je v konzervě, však bývá daleko od toho, co je zobrazeno na obalu. Mnohem důležitější než obrázek je složení. Stejně jako u lidských potravin, tak i u psích konzerv je důležité číst etiketu a rozumět jí.

  • Pokud je v názvu produktu uvedena ingredience (například kuře a rýže), musí vyjmenované ingredience tvořit alespoň 70 % složení.
  • Pokud je na konzervě uvedeno „s něčím“ (například Kuřecí konzerva s mrkví), musí být této ingredience (například mrkve) alespoň 3 %.

4. Čemu se vyhnout

Pokud ve složení naleznete tyto ingredience, konzervu rozhodně neberte:

  • Pšeničný lepek – někdy bývá používán jako levný zdroj rostlinného proteinu nebo zahušťovadlo.
  • Nepojmenovaný zdroj tuku nebo proteinu.
  • Cukr a jiná sladidla.
  • Barviva, dochucovadla a konzervanty.
  • Produkty vedlejší výroby – pod tímto názvem se skrývá peří, drápy a jiné “dobroty”.

Pokud chcete krmit psa pouze konzervami, zvažte veškerá pozitiva a negativa. Krmení konzervami je pohodlné, pestré a psovi chutná. Na druhou stranu jsou konzervy finančně náročnější a pejskovi se z příjmu pouze měkké stravy mohou kazit zuby a tvořit zubní kámen. Pestrosti, chutnosti a dobrého stavu zubů dosáhnete takzvaným barfováním, které rozhodně stojí za zkoušku.


Další články, které by vás mohly zajímat:

Objednávka portrétu Vašeho psa


Dekujeme za objednavku

Vyskytla se chyba, zkuste prosim znovu.

Focení Venku
Focení v Ateliéru
Ilustrace - Charakteristický Portrét