Menu

6+1 mýtů o barfování

Publikováno: 31/08/2020

Chcete svého pejska krmit přirozenou stravou (barfovat), ale neustále narážíte na nepochopení okolí? Ať už vám pejskaři či nepejskaři o barfování tvrdí cokoliv, nenechte se zmást. Přinášíme vám nejčastějších 7 mýtů, které jsou se s krmením masa, kostí a vnitřností pojí. Jaké to jsou?

Mýtus č. 1: Kvůli syrovému masu bude váš pes agresivní

Z vašeho psa se stane krvelačná bestie toužící po krvi, pokud bude dostávat syrové maso a kosti. Tento mýtus je jeden z nejčastějších a naprosto nepodložených, který mezi lidmi koluje, a proto majitelé pejsků barfování ani nezkusí. Nic takového nikdy dokázáno (ani viděno) nebylo, a tak je tento mýtus pouhou povídačkou. Jediné co se může stát je, že si pes přirozenou stravu zamiluje natolik, že se okolo své misky může chovat teritoriálně – to však není záležitost dobrého jídla, ale dobrých mravů, kterým je třeba pejska učit.

Mýtus č. 2: Barf je velmi drahý, je těžké si takové krmení dovolit

Pokud psa budete krmit pouze svíčkovou od řezníka (což mimochodem vůbec není vhodné pro vyváženou stravu), je jasné, že se takové krmení pěkně prodraží. Menší rozdíl v ceně můžete pocítit i pokud budete přecházet z levných marketových granulí na krmení masem, ale vůbec se nejedná o částky, jaké si můžete představovat. Naopak, barfování vás může přijít levněji, než krmení běžnými granulemi, protože pes ve svém jídelníčku potřebuje kosti, vnitřnosti, šlachy, ořezy a další maso, které opravdu nestojí mnoho. Navíc různé ořezy a šlachy často můžete dostat zdarma na jatkách nebo u lokálního řezníka – stačí se zeptat.

Mýtus č. 3: Pes se ze syrového masa může nakazit salmonelou

Narozdíl od lidí je psí tělo stvořeno k tomu, aby dokázalo zabránit škodlivým bakteriím jako je salmonela před invazí do těla a následnému narušení mikroflory ve střevech. Tam je navíc velmi kyselé prostředí, žluč a trávicí enzymy, které zajistí, že salmonela a další nebezpečné bakterie nemají šanci. I tak se ale doporučuje maso přemrazit alespoň na 48 hodin a při přípravě krmiva dodržovat hygienické zásady (hlavně kvůli vaší bezpečnosti).

Mýtus č. 4: Syrová strava nikdy nebude tak vyvážená, jako granule

Další nepodložený mýtus se týká vyváženosti krmné dávky. Na první pohled se může zdát, že vyvážené krmení poskytují jen granule. Není to však pravda – granulím chybí živé laktobacily a trávicí enzymy. Rovněž vstřebatelnost syntetických vitaminů a minerálů, které se na granule stříkají, je sporná.

Pravdou ale také je, že pokud budete vašemu psovi dávat pouze steaky, rozhodně mu neposkytnete vše, co potřebuje. Pes potřebuje různé druhy masa, kosti, vnitřnosti a zeleninu. Nemusíte se však snažit o to, aby krmná dávka byla vyvážená každý den (vy si také nehlídáte, jestli jste přijali vyvážený poměr bílkovin, sacharidů apod.). Důležité je, aby měl pes rozmanitou stravu a byla rámcově vyvážená v rámci týdnů.

Mýtus č. 5: Krmení syrovým masem je časově náročné

Barfování možná zabere o chlup více času, než jen vysypat granule. Pokud je váš rozvrh časově náročný, můžete si koupit již hotové mražené barf menu, které stačí rozmrazit. I bez předpřivanených menu však není krmení masem příliš časově náročné – stačí udělat 1x za měsíc velký nákup a pak postupně rozmrazovat nakoupené maso z mrazáku.

Mýtus č. 6: Je nebezpečné dávat psovi kosti

Pokud chcete psovi dávat kosti, je důležité vědět, že nebezpečné je podávat VAŘENÉ kosti. Dále je třeba vědět, že ne každá kost je vhodná pro každého psa. Ostré, tvrdé kosti, které se snadno štěpí (králičí, zvěřinové) také nejsou vhodné – v barf krmení proto zahrnuty nejsou. Kosti jsou jinak velmi důležitou složkou jídleníčku psa – dodávají vápník a pomáhají čistit zuby a posilovat žvýkací svaly. Ostatně nebezpečí číhá všude – i vy se můžete udusit při pojídání ovesné kaše.

Mýtus č. 7: Barf je nevhodný pro malé psy

Většina lidí si myslí, že syrové maso a kosti mohou jíst jen velcí psi, protože malí psi by takovou krmnou dávku nepozřeli nebo nebyli schopni rozkousat. Tento mýtus má pravděpodobně původ ve strachu z udušení. Není však důvod, proč by i malí psi nemohli být barfovaní. Stačí jim krmivo podávat tak, aby byli schopní ho rozkousat – nakrájené maso, měkčí nebo nasekané kosti. Případně můžete zvolit i předpřipravené barf jídelníčky.

Pokud se rozhodujete, jestli s vaším psem barfovat, rozhodně se nenechte odradit nepodloženými mýty a informacemi, které se nezakládají na pravdě. U nás v redakci se rozhodně přikláníme k přirozené stravě, jelikož její benefity máme vyzkoušeny u našich pejsků léty praxe. Díky kvalitní stravě mají pejsci silnou imunitu, takže mají dostatek energie a netrpí běžnými nemocemi. Navíc díky tomu, že je barf skvěle stravitelný, mají malý odpad a krásnou srst.

Celkové zdraví pejska, které je hlavním benefitem barfování, určitě stojí za to, abyste ho vyzkoušeli. Doufáme, že se nenecháte ovlivnit mýty a sami otestujete, co barf s vaším pejskem udělá.

Další články, které by vás mohly zajímat:

Objednávka portrétu Vašeho psa


Dekujeme za objednavku

Vyskytla se chyba, zkuste prosim znovu.

Focení Venku
Focení v Ateliéru
Ilustrace - Charakteristický Portrét