Menu

Jak vybrat nejlepší pamlsky pro vašeho psa

Publikováno: 22/01/2021

Ať už se jedná o odměnu za správně provedený trik či jen zabavení na určitou chvíli, často používáme pro psy pamlsky. Někdy dobrotu pejskům darujeme i za správně provedené psí oči, kdo by jim také odolal, že? Jak ale vybrat ten správný, který bude chutný, užitečný a neublíží?


Jako první a nejdůležitější krok je zamyslet se nad vaším pejskem. Máte seniora nebo malinké štěně? Je vhodnější vybrat měkké nebo poloměkké pamlsky. Každý pejsek je samozřejmě jiný. Někomu chutnají hovězí, druhému ne. Oblíbené dobroty vašeho mazlíčka zjistíte jedině testováním různých druhů. Vyplácí se jednotlivé typy měnit, aby na pejska pořád čekalo nějaké překvapení.

Tréninkové pamlsky

Pokud potřebujte pamlsky přímo na trénink, je ideální zvolit nízkokalorické a malé. Nízkokalorické z důvodu velkého množství při odměňování, nechcete mít doma psí váleček. Kdybyste odměňovali piškoty, které obsahují hodně mouky, lidské i spoustu cukru, tak při velkém množství pro psa určitě vhodné nejsou. V malém zaručeně neublíží a většině pejsků moc chutnají.

Malé odměny byste měli zvolit z důvodu efektivity při tréninku. Potřebujete, aby pejsek zvládl udržet motivaci a soustředěnost a ne aby se rozptyloval dlouhým žvýkáním. „Jednohubky“ vám dovolí během vteřiny pokračovat ve výcviku a bývají lehce stravitelné, nezatěžují psí organismus. Na trénink se hodí mít i pamlsky dvojí hodnoty, mít v kapse ty „běžné“ menší hodnoty a k tomu nejoblíbenější dobroty, které znamenají velikou odměnu.

Dentální pamlsky

Dentální pamlsky jsou ideální pro udržování zdraví psího chrupu. Předcházíte tvorbě zubního kamene, plaku, zápachu z tlamy a dalším problémům se zuby. Tyto psí dobroty bývají tvrdší, tudíž nejsou vhodné například pro psí seniory, kteří už mají problém s kousání, a často mívají i různorodý tvar k čištění mezizubních prostor a masírování dásní.

Funkční pamlsky

Na trhu je k dostání i veliké množství funkčních pamlsků. Bývají zaměřené na jednu oblast, například srst, imunitu, zuby či podpoření střevní mikroflóry. Pejska nejen odměníte, ale také podpoříte jeho zdraví pro něj chutnou formou. Navíc nepotřebujete kupovat drahé doplňky stravy dříve, než by bylo třeba.

Sušené maso nebo vnitřnosti

Pokud máte psa alergika, ideální volba pro vás bude stoprocentní sušené maso, které můžete i rozkrájet na menší kousky a použít při tréninku. Na domácí kousání, zabavení psa nebo na velkou odměnu se hodí sušené zvířecí části, jako jsou uši, šlachy, průdušnice, plíce apod. Vnitřnosti pejskům hodně chutnají, a i když nemusí přijít člověku voňavé nebo vzhledné, váš parťák pro ně udělá cokoli.

Domácí psí sušenky

Na internetu koluje nespočet receptů na domácí psí sušenky. Nespornou výhodou je to, že naprosto přesně víte složení a obejdete se bez zbytečných konzervantů, barviv a další přidané chemie. Vhodné jsou také pro pejsky alergiky, vyhnete se alergenům a použijete jen bezpečné suroviny. Můžete použít téměř vše: maso, ovoce (jablka, banány) i zeleninu (mrkev, celer). Pokud se trefíte pejskovi do chutí, po sušenkách se jen zapráší a vy je budete muset uklízet mimo dosah, aby vám během pár minut záhadně nezmizely.

Recept na domácí játrové pamlsky:

· 500 g jater
· 200-300 g jemně mletých ovesných vloček
· 1 nastrouhané jablko
· 1 nastrouhaná mrkev
· 1 vajíčko
· hrst sušené petržele
· 1 lžičku oleje
Játra v mixéru namelte najemno, vroucí vodou zalijte ovesné vločky a nechte chvíli nabobtnat. Poté smíchejte játra s vločkami, přidejte ostatní ingredience a dobře promíchejte. Směs rozprostřete na pečící papír a v troubě pečete 5–10 minut při 160 °C. Po vyndání můžete nožem nakrájet menší kousky nebo použít vykrajovátka na cukroví. Následně plech ještě na 25–30 minut vraťte do trouby, podle toho, jestli chcete poloměkké nebo sušší odměny.

Hotové domácí pamlsky můžete zakoupit v Pekárně Dogtown v Praze na Letné, kde pečeme denně čerstvé domácí dobroty: sušenky, muffiny, rolády, dortíky, jerky, ale i narozeninové dorty. Nepoužíváme žádná dochucovadla, barviva ani konzervanty. Rozmazlujte svého pejska v naší psí pekárně, vždyť si to zaslouží!


Chcete objednat pro vašeho pejska dort nebo jinou domácí dobrotu? Stačí vyplnit formulář a pak se společně zastavit.

Jakým pamlskům se vyhnout

Při vybírání odměn nehleďte pouze na cenu, je lepší zkoumat složení. Vyhněte se zbytečně barevným odměnám, pro psa barvičky nejsou důležité a ve složení se jedná o zbytečně přidané chemické barvivo. Přidané barviva, konzervanty, dochucovadla, aromata, náhražky či velké množství tuku nejsou vhodné ani pro lidi, ale ani pro naše pejsky.


Často ty nejlevnější a nejbarevnější pamlsky neobsahují skoro žádné maso, jsou plné obilovin a náhražek, aby pejskovi voněly i chutnaly. Prvním indikátorem vám tedy může být velmi nízká cena a neobvyklá barva odměn. Nejlepší je však nastudovat složení ať víte, co vašemu pejskovi dáváte.

Další články, které by vás mohly zajímat:

Objednávka portrétu Vašeho psa


Dekujeme za objednavku

Vyskytla se chyba, zkuste prosim znovu.

Focení Venku
Focení v Ateliéru
Ilustrace - Charakteristický Portrét