Menu

Chci adoptovat psa z útulku

Publikováno: 24/09/2012

Předtím než se rozhodnete adoptovat psa z útulku, je důležité si uvědomit, v jakých podmínkách pes bude žít, zda v bytě nebo na zahradě a kolik času jste ochotni jeho péči věnovat. Je důležité si být vědomi, k jakému účelu si chcete psa pořídit, jestli jako domácího mazlíčka a kamaráda nebo jako hlídacího psa. Některé rasy vyžadují speciální péči, výcvik nebo zkušeného majitele, který si bude umět poradit i s dominantnějším psem. Pokud jste si všechny tyto otázky zodpověděli, můžete začít hledat vašeho nového kamaráda. Kde hledat?

Inzeráty a známí
Když se zeptáte svých známých, možná budou vědět o někom, kdo má čerstvě narozená štěňátka. Pokud neuspějete u svých známých, můžete využít nabídky inzerátů. Spoustu majitelů, kteří nechtějí dát narozená štěňata do útulku, inzerují pomocí inzerátů ať už v tištěných mediích nebo na internetu. Existuje spoustu bazarů se zvířecími rubrikami nebo psích serverů, kde můžete najít různé rasy. Z těch nejznámějších je to například http://daruji-stene.cz/, www.hafici.cz nebo www.spechato.cz, kde můžete pomoci třeba i tak, že kliknete na nakrmení psů nebo koček z útulků a když zvíře získá dostatečný počet „kliků“, útulku poputují granule pro zvířata.

Útulky pro psy
Nebo si můžete vybrat psa z útulku, kde vám většinou ochotně sdělí, jak se pejsek v útulku chová a jaký měl osud. Jsou útulky, kde se psi cítí dobře a zvyknou si rychle. Ale někteří se s pobytem v útulku vyrovnávají těžko, vyjí, jsou smutní a málo jedí. Na stránkách http://www.utulky.estranky.cz/ najdete přehled všech útulků v České republice v jednotlivých krajích. Některé útulky dokonce spolupracují s tištěnými deníky, kde mají k dispozici stránku k uveřejnění nabídky psů.

Charitativní akce
Některé útulky se účastní umísťovacích výstav s kočky nebo psy, kde mohou lidé přispět nebo si rovnou odvést čtyřnohého kamaráda domů. Nejsou to ovšem jen umísťovací výstavy, kterých se účastní. Pejsky k adopci můžete najít také na voříškiádách nebo psích akcích jako například www.senzvirat.cz. Všechny akce najdete také na stránkách http://www.utulky.estranky.cz v záložce voříškiády a ostatní akce pro psy. I zde existuje rubrika, daruji zvíře. Pokud nechcete psa ještě adoptovat, ale chtěli byste nějakým způsobem pomoci, můžete využít možnost nákupu v charitativních obchůdcích, který má například útulek pro psy v Kralupech nad Vltavou. Najdete tam spoustu ručně vyráběných šperků a jiných věcí, které útulku darovali jejich autoři. Zakoupit je můžete také v e-shopu na stránkách http://www.fler.cz/utulek-lesan. Pokud sami něco vyrábíte, můžete vaše výrobky útulku také darovat do charitativního obchůdku.

Dogtown pro vás připravuje 3x do měsíce charitativní zkrášlování pejsků z útulku v jejich salónu. S těmito pejsky se můžete celý den seznamovat v hezkém prostředí obchodu Dogtown a pokud budete mít zájem, můžete si je ještě ten den odvézt domů! O připravovaných akcích a vybraných pejscích se dočtete na www.facebook.com/DOGTOWNprague.

Facebook
Pokud jste na Facebooku, existují skupiny na podporu umístění psů jako například Štěně v nouzi nebo Pejskové k adopci v ČR, kteří shlukují nabídky všech útulků v České republice. Najdete tam fotografie pejsků i s jejich popisem, jak se chovají, jak se k nim dostali, zda měli nějaký úraz, apod. Na Facebooku najdete i profily jednotlivých útulků a neziskových asociací.

Neziskové asociace
Existují dobrovolné neziskové asociace, které se snaží pomáhat pejskům, kterým už jiné útulky pomoci nemohou. Jsou to například Toulavé tlapky, které zachraňují psy z množíren a z kauz nadměrného přemnožení psů. U adopce mladých psů, požadují kastraci v dospělosti, a protože nejsou nijak financovány z veřejných prostředků, když od nich adoptujete už dospělého psa, většinou žádají úhradu kastrace, očkování a odčervení. Tyto prostředky pak dále používají na kastraci a očkování pro další pejsky.
Skupina Pomozme im spolocne se snaží zachraňovat psy na Slovensku z karanténních stanic, kde mohou zůstat jen omezenou dobu. Některé psy se podaří dopravit do Čech a pak jim hledají domov.

Nemůžete adoptovat psa na stálo? Staňte se pěstounem!
Další možností, jak pomoci, je poskytnout psovi dočasnou péči a následně mu hledat domov. I takové služby vyhledávají především asociace a záchranné skupiny. Pokud se nemůžete stát pěstounem, můžete pomoci tak, že budete zadávat do rubrik s neplacenými inzeráty, nabídky psů k osvojení a tak zvýšit jejich šanci na nalezení nového domova. Nebo můžete chodit dobrovolně venčit psy v útulcích, přinést granule, dezinfekční přípravky a odčervovací tablety. Pak už záleží na individuálních potřebách útulku, jakou pomoc uvítají, což najdete většinou na jejich webových stránkách. Každá pomoc se počítá.

Objednávka portrétu Vašeho psa


Dekujeme za objednavku

Vyskytla se chyba, zkuste prosim znovu.

Focení Venku
Focení v Ateliéru
Ilustrace - Charakteristický Portrét