Menu

Otrava psa aneb strašák všech pejskařů

Publikováno: 16/09/2020

Procházka v lese nebo chvíle nepozornosti na vlastní zahradě se během chvíle může stát doslova noční můrou. O jedovatých nástrahách a otravách slýcháme v médiích často a jen těžko se jim lze vyhnout, zvlášť když máme psa „vysavače“. Jak poznáme, že se pes otrávil a co v takovém případě dělat?

Jak poznat otravu

Projevy otravy mohou být velmi různorodé, záleží na množství a konkrétní toxické látce. Jednoznačně se objeví prudké zhoršení zdravotního stavu. Objevuje se nechutenství, nadměrné slinění, zvracení, apatie, slabost, krvácivý průjem, malátnost nebo křeče. Často se objevuje snížení reflexů, nekoordinované pohyby a krvácení z různých částí těla.

Proveďte kontrolu

  • Pokud máte u svého pejska podezření na otravu, pořádně ho prohlédněte.
  • Zkontrolujte dásně. Všímejte si veškerých změn v zabarvení jazyka a dásní. Zdravé dásně mají narůžovělou barvu. Pokud jsou extrémně červené, tmavé, bílé, nebo pozorujete jinou odchylku, rychle psovi zajistěte veterinární pomoc.
  • Změřte pulz. Pokud se pohybuje mimo normální frekvenci (která je maximálně 140 úderů za minutu). Pokud je vyšší, je třeba být obezřetný.
  • Změřte teplotu. U psů se tělesná teplota měří v konečníku a pohybuje se mezi 38 a 39 °C s tím, že při stresu se může zvýšit. Pokud se ke zvýšené teplotě přidají příznaky doprovázející otravu, ihned vyhledejte veterinárního lékaře.

Nejčastější příčina otrav

Jed na hlodavce, slimáky nebo fridex bývají častou složkou otrávené návnady, kterou pes může pozřít. V celkovém množství otrav psů však tyto návnady nehrají tak velkou roli, mnohem častěji se pes může otrávit toxiny z potravy (například botulotoxinem), plesnivým jídlem, avokádem, čokoládou, pozřením mršiny, insekticidy, léky, čistícími prostředky, zahradními rostlinami a dalšími věcmi, které jsou pro ně jedovaté.

První pomoc

První pomoc otrávenému psovi spočívá v zamezení vstřebávání toxické látky do organismu. Rozhodně mu proto v takové situaci nepodávejte žádnou potravu, toxin by se mohl rychleji vstřebat do organismu. Pokud jste si všimli, že pes sežral něco, co by ho mohlo otrávit, vyvolejte zvracení. Ideální je použít roztok peroxidu vodíku (maximálně 3% roztok, 1 ml na 1 kg váhy psa) a chodit s ním, dokud se nevyzvrací. Poté psa ihned dopravte k veterináři. Pozor si dejte pokud pes sežral žiravinu, v takovém případě zvracení nevyvolávejte! Mohl by si poleptat jícen. Zvracení nevyvolávejte ani u psů, kteří mají problémy s dýcháním nebo jsou malátní a ztrácí vědomí, mohli by se zvratkami udusit. V takovém případě ihned vyhledejte veterinární kliniku, kde psa co nejrychleji ošetří.

TIP: Pokud víte, čím se pes otrávil, vezměte k veterináři vzorek nebo příbalový leták, případně veterináře o látce a požitém množství informujte co nejpodrobněji. Usnadníte tak doktorovi stanovení vhodného postupu léčby.

Co dělat po otravě

Po prodělané otravě je důležité správné krmení, protože vlivem podráždění jedovatou látkou a zvracením je narušeno trávení a zdravá mikroflora střev. Veterinář vám doporučí postup (případně i řadu granulí), které po otravě podávat. Poté je nějakou dobu třeba krmit co nejkvalitnějším krmivem šetrným k trávení. To znamená vybrat takové krmivo, které není tučné, je vysoce vstřebatelné a je v něm minimum chemie. Zařazujte také probiotika a prebiotika, aby se střeva a celý organismus psa co nejrychleji uzdravil.

Další články, které by vás mohly zajímat:

Objednávka portrétu Vašeho psa


Dekujeme za objednavku

Vyskytla se chyba, zkuste prosim znovu.

Focení Venku
Focení v Ateliéru
Ilustrace - Charakteristický Portrét