Menu

Požírá váš pes výkaly?

Publikováno: 17/02/2020

Stalo se vám že pes venku sežral výkal, nebo to dokonce dělá na denní bázi? Zatímco koprofágie, jak se toto chování odborně nazývá, je například u králíků přirozené chování, u psů už to tolik neplatí. Jaké jsou příčiny a jak tento problém řešit?

Proč pes pojídá výkaly?

Za určitých okolností je toto chování u psů normální. Fena po svých štěňatech může výkaly uklízet, aby jejich pelíšek zůstal čistý. Jedná se o instinktivní chování, které dříve bylo nutné k přežití – jednak jako prevence infekce, jednak jako ochrana před odhalením štěňat predátory. Štěňata pak tento zvyk mohou chvíli kopírovat od svých matek, ale ve většině případů z něj vyrostou. Pokud problém přetrvá do dospělosti, nebo s ním pes začne zničehonic, na vině mohou být tyto důvody:

Nedostatek trávicích enzymů a probiotik

Pokud psovi chybí důležité živiny, enzymy a probiotika, instinktivně je bude chtít doplňovat zvenčí, proto se může uchýlit k pojídání výkalů. Častou příčinou je nekvalitní či nevyvážená strava, ze které pes nemá možnost přijmout vše, co potřebuje (například marketové granule). Psům, kteří se uchylují k pojídání výkalů výlučně býložravých zvířat zase často chybí ve stravě vláknina – rostlinná složka, kterou si takto obstarávají.

Nuda, úzkost a stres

Tyto faktory jsou častým důvodem, proč se pes uchýlí k pojídání výkalů. Psi, kteří žijí v málo podnětném prostředí, nemají možnost kontaktu s lidmi či ostatními psy, často začnou tento zlozvyk praktikovat. Nemusí se nutně jednat o kotcové psy, kteří nemají žádné vyžití. Pozornost si může chtít zajistit i pes chovaný v bytě, pokud se mu páníček dostatečně nevěnuje.

Parazité a nemoci

Pokud si nejste vědomi chyby v dietě ani ve výchově a váš pes má dostatek vyžití, může se jednat o onemocnění či začervení. Jakmile jsou v trávicím traktu psa přítomni parazité, ochuzují jeho organismus o živiny, proto může pes svůj deficit doplňovat požíráním výkalů. Příčinou může být i onemocnění štítné žlázy, slinivky, cukrovka apod., proto pokud máte podezření na nemoc či přítomnost parazitů, neváhejte psa nechat vyšetřit u veterináře.

Nebezpečný zlozvyk?

Pokud je vám důvěrně známá situace kdy zjistíte, že si váš pes zrovna pochutnal na nějaké „lahůdce“, nejde jen o nepříjemný estetický (a aromatický) zážitek. Tento zlozvyk s sebou totiž nese i riziko nákazy jak parazity (škrkavky, giardie), tak bakteriemi (salmonela, tetanus) nebo viry (parvovir, koronavir), proto je potřeba ho řešit.

Jak řešit požírání trusu

Nejprve je třeba vyloučit onemocnění či nákazu parazity, proto se nejprve poraďte s veterinářem. Poté je třeba zaměřit se na kvalitní a vyváženou stravu, která mu poskytne dostatek vitaminů, minerálů a probiotik. Nebojte se do jídelníčku (postupně) zařadit potraviny, které jsou na ně bohaté – například kvalitní živý jogurt, kefír, kysané zelí či neprané dršťky. Nezapomeňte také na vlákninu, která je pro psa velmi důležitá.

Další na řadě je režim psa. Poskytněte mu dostatek fyzické aktivity – procházky, psí sporty apod. Důležitá je i mentální aktivita, která psa zaměstná. Může se jednat o učení nových povelů či triků, psí hlavolamy, motivační hračky na pamlsky jako je Kong, stopování… fantazii se zkrátka meze nekladou.

Co se týče opatření pro eliminaci požírání výkalů, je výhodné naučit psa zákazový povel a celkově na tomto problému se psem pracovat, například s pomocí zkušeného výcvikáře.

Objednávka portrétu Vašeho psa


Dekujeme za objednavku

Vyskytla se chyba, zkuste prosim znovu.

Focení Venku
Focení v Ateliéru
Ilustrace - Charakteristický Portrét