Menu

Je zelenina pro psy důležitá?

Publikováno: 24/03/2020

Mnoho lidí se domnívá, že zelenina je pouze balastem, který snižuje náklady na výrobu krmiva. Pokud se ale zajímáte o výživu svého čtyřnohého přítele, určitě jste slyšeli, že by v psím jídelníčku zelenina rozhodně chybět neměla. Jak to tedy je?

Zelenina v psím jídelníčku

Jelikož pes není (narozdíl od kočky) ultimátní masožravec, potřebuje v potravě i další složky. V jeho jídelníčku by přílohy měli tvořit 20-30 % celkového obsahu krmné dávky a myslí se jimi hlavně zelenina a ovoce. A proč je pro psy tak důležitá? Je zdrojem minerálních látek, enzymů, vitaminů, sacharidů a vlákniny. Vláknina pomáhá čistit střevo a podporuje peristaltiku (pohyb) střev, čímž napomáhá uvolňování stolice a působí jako prevence ucpání análních žlázek.

Jakou zeleninu podávat?

Psi mohou být krmeni různými druhy zeleniny. Z celkového množství přílohy v krmné dávce by cca polovinu měla tvořit listová zelenina (salát, polníček, špenát, bylinky jako kopřiva, pampeliška apod.), která obsahuje pro psy nejvíce prospěšných látek. 30 % tvoří ostatní zelenina (mrkev, batáty, celer, petržel, rajčata, řepa..). Zelenina by se ideálně měla podávat sezónní a čerstvá. Zapomínat by se nemělo ani na ovoce, které je zdrojem antioxidantů. Jen je třeba to s ním nepřehnat, protože ve větším množství může vyvolat průjem.

Jak zeleninu upravit

Pro psa je od přírody přirozené konzumovat již přednatrávenou rostlinnou složku, která je obsažena v žaludku kořisti, proto může mít problém s její stravitelností, pokud mu ji do misky dáme „jen tak“. Jak tedy zeleninu upravit? Aby mohl pes zeleninu trávit, je důležité mechanicky narušit její strukturu. Ideální je zeleninu nastrouhat, spařit horkou vodou či přemrazit. Naopak dlouhým vařením se většina živin, pro které je zelenina cenná, zničí.

TIP: Praktickým řešením je připravit si mechanicky narušenou zeleninu (např. v sezoně) ve větším množství, rozdělit ji na porce a uchovat v mrazáku. Páníčkovi takto připravené dávky pomohou s časovou náročností přípravy krmení a psovi zajistí pravidelný přísun zeleniny.

A co když pes zeleninu odmítá?

Někteří psi zeleninu a ovoce milují, spásají trávu, sami si z keříků na zahradě otrhávají rajčata, rybíz apod. Pak jsou tu tací, kteří jsou schopni zeleninu z krmné dávky preparovat doslova hodiny. Pro takové vybíravce existují 2 řešení – buď zeleninu zamaskovat, nebo ji nahradit. Můžete vyzkoušet zeleninu rozmixovat mixérem na kaši a ochutit vývarem, olejem či vajíčkem a poté jí dostatečně dobře promíchat s krmnou dávkou. Pokud neuspějete, můžete vyzkoušet jako alternativu neprané zelené dršťky, které většina psů miluje. Jsou to předžaludky přežvýkavců, obsahují přednatrávenou trávu a seno, takže vyřešíte 2 problémy najednou (přísun vlákniny a nutnost zeleninu mechanicky narušit). I přes nelibý zápach je dobré je do psího jídelníčku zařadit, jsou totiž tzv. „superpotravinou“. Obsahují omega 3 a 6 esenciální mastné kyseliny, mají vyvážený poměr vápníku a fosforu a obsahují 7 hlavních aminokyselin, které jsou pro zdraví psa velmi přínosné.

Objednávka portrétu Vašeho psa


Dekujeme za objednavku

Vyskytla se chyba, zkuste prosim znovu.

Focení Venku
Focení v Ateliéru
Ilustrace - Charakteristický Portrét