Menu

Jak zvládnout Silvestr

Publikováno: 03/12/2019

Příchod nového roku se kvapem blíží a společně s ním také silvestrovské oslavy doprovázené ohňostroji. Právě výbuchy petard a hvízdání raket mohou u psů způsobit řadu stresových reakcí. Jak v takové situaci psovi pomoci?

Jak se nechovat

Velmi častou chybou, kterou majitelé psů dělají je, že psovi nevědomky sdělují, že bát se je na místě. Jakmile vidí, že pes na výbuch petardy zareaguje, začnou ho v dobré víře chlácholit, utěšovat či dokonce odměňovat aniž by si uvědomovali, co to pro psa znamená: „Aha, v téhle situaci se mám bát! To ode mě páníček očekává!“. A příště bude jeho strach o to silnější, protože odměňováním „žádané“ chování posilujeme. Jako když psa učíme, aby si na povel sedl.

Jak psovi pomoci

Pokud pes jeví známky stresu (třes, schovávání se, slinění, kňučení, štěkání atd.) a potřebujete ho udržet v co největším klidu, dodržujte jednoduchá pravidla:

  1. Chovejte se normálně, jako by se nic nedělo. Na výbuchy petard nereagujte a psa nekonejšete.
  2. Omezte zvuky zvenčí: zavřete okna i dveře, případně je utěsněte. Pro tlumení hluku z pyrotechniky je vhodné sáhnout i po uklidňující hudbě, případně postačí zapnutá TV.
  3. Světelné efekty doprovázející ohňostroje mohou celou situaci jen zhoršit. Zatáhněte proto závěsy či žaluzie.
  4. Nechte psa tam, kde se cítí bezpečně – ať už je to gauč či jeho pelíšek.
  5. Aromaterapií, feromonovými obojky či Bachovými esencemi můžete pejskovi také pomoci. S terapií je však nutno začít nějakou dobou před Silvestrem.
  6. Zklidňující prostředky zvažujte jen v nejzávažnějších případech a po poradě s veterinářem. Nutno zmínit, že neexistuje lék, který by psa zbavil strachu, pouze psa po podání utlumí.

I Silvestr lze natrénovat

Pro zmírnění stresu z bujarých oslav a velkého hluku je vhodné začít psa na nepřirozené zvukové podněty přivykat již během roku. Ideální je pořídit si nahrávku ohňostroje (např. na CD) a psa tak na hlasité zvuky postupně zvyknout. Začněte s velmi nízkou intenzitou a hlasitost během tréninků postupně zvyšujte. Během tréninkových situací se chovejte naprosto normálně, procvičujte povely atp. Psa odměňujte pamlsky a chvalte, dokud neprojevuje strach. Cílem je naučit psa, že během ohňostroje se nic špatného neděje a nemusí se bát.

Objednávka portrétu Vašeho psa


Dekujeme za objednavku

Vyskytla se chyba, zkuste prosim znovu.

Focení Venku
Focení v Ateliéru
Ilustrace - Charakteristický Portrét