Menu

Psi a COVID-19: mohou se nakazit?

Publikováno: 13/03/2020

S panikou šířící se kolem pandemie viru SARS-CoV-2 je přirozené, že vyvstává otázka, jestli hrozí nákaza tímto koronavirem i psům. Obavy o potenciální možnost nákazy se objevily po pozitivním testování na přítomnost koronaviru u hongkongského psa, jehož majitelka byla v karanténě s onemocněním COVID-19.

Mohou se psi nakazit koronavirem?

Koronaviry se u savců vyskytují poměrně běžně. U psů například nejčastěji způsobují virový průjem nebo respirační koronavirovou infekci. Co se týče nového koronaviru SARS-CoV-2, vědci se domnívají, že pochází od netopýrů a přes jiný druh zvířete se přenesl na člověka. Případ pozitivně testovaného pomeraniana na SARS-CoV-2 proto vyvolal logické obavy, že by psi mohli sloužit jako přenašeči či rezervoár tohoto viru.

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že v současné době nelze potvrdit možnost přenosu tohoto nového koronaviru z lidí na zvířata. Případ z Hong Kongu je ojedinělý, u psa se prokázala slabá přítomnost viru a pes nejevil žádné známky nemoci. Experti se domnívají, že šlo poze o povrchovou kontaminaci virem. Předpokládá se, že virus nedokáže vstoupit dovnitř buňky a replikovat se, tím pádem se u zvířat onemocnění COVID-19 s největší pravděpodobností nerozvine.

COVID-19 a režimová opatření

Pokud je člověk v karanténě, doporučuje se omezit kontakt se zvířaty stejně jako s ostatními lidmi. Pokud je to možné, nevycházejte ven z karantény a svěřte v takovém případě péči o psa (venčení) jinému členovi rodiny. Pokud tuto možnost nemáte a venčit musíte, nechoďte ven bez roušky, vybírejte si ty nejméně exponované časy, držte se 2 metry od ostatních lidí a venčete co nejkratší možnou dobu v nefrekventovaných místech. Jestliže máte oslabenou imunitu, vyvarujte se přímému kontaktu se zvířaty jako je olizování, mazlení apod., myjte si ruce před a po interakci se zvířetem a ideálně noste roušku jako prevenci před běžnějšími nemocemi, která zvířata přenáší (Salmonela nebo E. Coli).

Jak chránit psy před koronavirem?

  • Myjte si ruce (nebo používejte desinfekční prostředky) před a po kontaktu se zvířetem.
  • Po příchodu z venkovního prostředí psovi řádně čistěte tlapky přípravkem k tomu určeným.
  • Dodržujte zvýšená hygienická opatření.
  • Nevoďte psa na místa s větší koncentrací lidí.
  • Pro případ karantény mějte po ruce zásobu krmení (případně léků a dalšího vybavení, které pes potřebuje) .

Objednávka portrétu Vašeho psa


Dekujeme za objednavku

Vyskytla se chyba, zkuste prosim znovu.

Focení Venku
Focení v Ateliéru
Ilustrace - Charakteristický Portrét