Menu

5+1 superpotravin pro zdraví vašeho psa

Publikováno: 12/08/2021

Věděli jste, že i v psí stravě existují superpotraviny, které mají skvělé účinky na zdraví? Výživa je základ zdraví a pokládá základní stavební kameny pevné imunitě a dostatku energie, proto byste se na ní u svého chlupáče měli obzvlášť soustředit. S těmito superpotravinami zdraví psa podpoříte na všech frontách.

pes jídlo

1. Kysané zelí

I když někdy může pejsek po zelí prdět, jedná se o skvělou superpotravinu, kterou byste do psího jídelníčku rozhodně měli zařadit. Obsahuje velké množství antioxidantů a laktobacilů, které hrají klíčovou roli v budování silného imunitního systému a zdravého mikrobiomu. Obsahuje také vlákninu, která je důležitá pro správný pohyb střev. Navíc může pomoci zlepšit kvalitu kůže a srsti, jelikož obsahuje keratin, který je základní složkou chlupu.
Jak podávat: Kysané zelí vybírejte pouze nepasterované. Tepelnou úpravou se totiž zničí všechny prospěšné bakterie. Zelí přidávejte do krmné dávky postupně, začněte s malým množstvím. Spíše než kvantita je důležitá pravidelnost.

Barfování
Barfování

2. Vejce

Vejce jsou jedním z nejkomplexnějších zdrojů bílkovin na světě, jsou vysoce stravitelné a obsahují velké množství vitamínů a minerálních látek. Navíc obsahují tolik ceněné omega 3 mastné kyseliny. Podporují zdraví srdce, jelikož “dobrý” cholesterol, který obsahují, pomáhá regulovat “špatný” cholesterol v těle. Díky biotinu jsou navíc velmi prospěšné zdraví srsti.

Jak podávat: Abyste psovi dopřáli všechny benefity, které vejce nabízí, podávejte je syrové a celé – nepodávejte jen samotný bílek, který ve větším množství může způsobit nedostatek biotinu. Pro velkého psa je optimální 1 syrové vejce denně, malému pejskovi zase bude stačit polovina vajíčka.

3. Kelpa

Jeden z hlavních důvodů, proč je kelpa prospěšná pro zdraví vašeho psa je ten, že obsahuje velké množství stopových prvků a jódu. V dnešní době, kdy většina psů i lidí trpí deficitem minerálů, je tak velmi vhodným prostředníkem, jak zdraví prospěšné prvky tělu doplnit. Tato řasa, kterou najdeme v oceánech, má až 20x více minerálů a proteinů a fytonutrientů, než rostliny pěstované na zemi. Jako bonus pomáhá čistit zuby a potlačovat zápach z tlamy, protože rozpouští zubní kámen a plak. Pomáhá i srsti, protože zlepšuje její pigmentaci.

Jak podávat: Kelpa se prodává jako namletý prášek, takže jí snadno přidáte do každého krmiva, ať už se jedná o granule, konzervu nebo barf. Malí psi by měli dostávat maximálně 5 g kelpy denně, střední něco mezi 0,5 – 1 g a velcí psi nad 30 kg 1 g prášku.

4. Borůvky

Tohle lesní ovoce je pro psí zdraví stejně prospěšné, jako pro to vaše. Jsou plné antioxidantů a obsahují doslova nálož vitaminů C, D, E, K a dalších.

Jak podávat: Pokud máte zdroj lesních borůvek, podávejte je ideálně denně až do 10 % krmné dávky. Letní úrodu si můžete zamrazit a budete tak mít zdroj vitaminů vždy po ruce – to se hodí zvláště v zimě, kdy je zeleniny a ovoce nedostatek.

5. Omega 3 mastné kyseliny

Tyto kyseliny si tělo psa není schopné samo vyrobit, a proto je musí přijímat ze stravy. Mají obrovský význam a dopad na celý život psa. Jsou důležité pro správný vývoj a růst, mají obrovský vliv na kvalitu srsti a stav imunitního systému. Zlepšují také proudění krve (tím i zásobování kyslíku) do orgánů a svalů, což je důležité zejména pro aktivní a staré psy.

Pokud mají psi nedostatek omega 3 mastných kyselin, začne se jim zhoršovat kvalita srsti a kůže, mohou se objevit lupy, suchost, lámavost a vypadávání chlupů. Dochází ke snížení obranyschopnosti organismu, únavě a poruchám nálady.

Skvělé zdroje omega 3 kyselin jsou ryby jako sardinky a ančovičky, protože na sebe naváží težké kovy z moře, jako například losos. Dalším výborným zdrojem je krill – mořský korýš, který rovněž není zatížen toxiny. Z rostlinných olejů je na omega 3 kyseliny bohatý lněný olej.

Jak podávat: Oleje nebo ryby zařazujte do jídelníčku alespoň 4x týdně. Začněte s malým množstvím, aby to pro zažívání psa nebyl šok. U malých psů začněte na ¼ lžičky s tím, že podle velikosti psa je optimální konečná dávka ½ až 1 lžička denně. U velkých psů můžete začít na ½ lžičky a dostat se na polévkovou lžíci až 2.

6. Kozí kefír

Kozí mléko je doslova nabité zdraví prospěšnými látkami. Kromě vitaminů A a D obsahuje omega 3 mastné kyseliny, kvalitní proteiny, trávící enzymy, elektrolyty a pokud je zkvašené, tak i obrovskou dávku probiotik. Díky tomu je skvělé pro imunitní systém, který posiluje. Střevům zase pomáhá obnovovat mikrofloru a tím podporuje zdraví kůže a srsti.

Narozdíl od kravského mléka nezpůsobuje alergie a mnohem lépe se tráví, protože obsahuje malé množství laktózy. Obsahuje také mnohem více omega 3 mastných kyselin, vitaminů a prvků jako je selen nebo zinek.

Jak podávat: Kefír můžete přidávat do psí misky pravidelně. Malým pejskům dávejte cca ¼ hrnku, středním ½ hrnku a velkým ¾ hrnku. Začínejte na menších dávkách, aby si na ně trávení zvyklo a postupně přidávejte větší množství.

I když pejska krmíte granulemi, můžete mu do jídelníčku tyto superpotraviny přidávat. Dodáte krmivu potřebné živé enzymy, vlákninu a probiotika, což podpoří psí zdraví, kůži i srst.

Další články, které by vás mohly zajímat:

Objednávka portrétu Vašeho psa


Dekujeme za objednavku

Vyskytla se chyba, zkuste prosim znovu.

Focení Venku
Focení v Ateliéru
Ilustrace - Charakteristický Portrét