Menu

Jak zabavit psa během karantény?

Publikováno: 14/04/2020

Zákaz vycházení je pro nás všechny náročný. Trávíme doma více času, než je obvyklé, z čehož jsou naši psí miláčci nadšeni. Jenže ne vždy máme čas se psovi plně věnovat. Proto jsme pro vás připravili pár rad, jak svého pejska zaměstnat.

Pořádně ho unavte

Nejlepší způsob, jak svého psa unavit, je vzít ho na procházku. Můžete se vydat na dlouhou túru do přírody anebo se stavit v místním parku. Pobyt na vzduchu, zvlášť v těchto slunných jarních, dnech je příjemný pro všechny.

Pokud ale nemáte čas trávit s pejskem venku hodiny, je dobrý nápad vzít si s sebou jeho oblíbenou hračku a zahrát si nejrůznější hry. Zkuste si ve svém okolí najít psí hřiště. Nejen, že se tam váš miláček potká s dalšími psími kamarády, ale můžete zkusit i běh přes různé překážky a naučit se společně něco nového.

Hry na doma

Psychická aktivita je pro psa stejně důležitá jako ta fyzická. Také by vás nebavilo ležet celý den v posteli a zírat do stropu, že? Existují různé možnosti, jak pejska zabavit a unavit i doma.

Naučte ho nový trik

Kdy jindy, než teď, se věnovat věcem, které jste vždy chtěli svého parťáka naučit? Ať už jde o základní povely nebo složitější triky, směle do toho! Zažijete při tom plno zábavy a utuží se i váš společný vztah.

Zapojte jeho smysly

Další zábavnou činností může být hra na schovávanou. Počkejte, až si vás pes nebude všímat, schovejte se v bytě a zavolejte ho. Zkuste to nejdříve jednoduše, třeba jen za roh nebo do vedlejší místnosti. Postupně zkuste najít co nejlepší schovky, které doma máte. To samé můžete zkusit s oblíbenou hračkou nebo pamlskem. Psí čich je ohromný, využijte ho!

Logické hry a hlavolamy

Na trhu najdete obrovské množství hlavolamů, můžete si vybrat i podle obtížnosti. Začíná se na nejlehčích a postupně přidáváme obtížnější. Z principu jde o to, že schováváte dobroty a necháváte psa, aby se k nim dostal. Není těžké si nějaké i vyrobit doma. Máme pro vás pár tipů, jak na to.

1.) Vezměte papírovou ruličku od toaletního papíru nebo kuchyňských utěrek, udělejte do ní pár menších děr a boční konce ruličky zalepte. Dovnitř nasypte oblíbené dobroty a dejte hračku psovi. Tím, že s ní bude kutálet a posouvat jí se bude dostávat ke své odměně.

2.) Podobnou hračku můžete vyrobit i z tenisáku. Tam však udělejte jen jednu dírku, aby to váš parťák měl o něco těžší.

3.) Připravte si starý ručník a pamlsky. Ručník vyskládejte dobrotami a pak jej zarolujte. Ze začátku je dobré dávat odměny blíž k sobě, aby pes při rozmotávání ručníku vždy po pár centimetrech našel, co hledá a neztratil motivaci. Postupem času je odebírejte a nechte je zamotané až v posledních úsecích.

4.) Pokud máte doma jakékoliv plastové krabičky, kelímky nebo misky, zahrajte si se svým psem „skořápky“. Začněte například se třemi, ukažte mazlíkovi dobrotu schovanou pod jednou z nádob, zamíchejte a nechte psa najít, kde má svou odměnu. Postupně přidávejte více nádob a klidně i odměn.

5.) Najdete-li doma dva staré kusy látky (trička, utěrky, cokoliv), jehlu, nit a jste trošku manuálně zruční, můžete psíkovi vyrobit podložku s kapsami různých velikostí a do nich zastrkat odměny, které si bude muset pes vyndat. Jak? To už je na něm. Ze začátku psa motivujte všemi plnými kapsami, postupně ubírejte, aby musel více hledat. U této aktivity je dobré podložku přidržet, aby vám s ní pejsek neodputoval přes celou místnost.

6.) V neposlední řadě můžete i zmuchlat deku a do jejích záhybů schovat pamlsky. Je to asi jeden z nejjednodušších tipů, ale psíka to na nějakou chvíli zaměstná.

Vždy byste měli mít při hraní logických her psa pod dozorem a po ukončení aktivity mu hračku odebrat, aby se nestalo, že krom dobrot sní i hračku samotnou. 🙂

Objednávka portrétu Vašeho psa


Dekujeme za objednavku

Vyskytla se chyba, zkuste prosim znovu.

Focení Venku
Focení v Ateliéru
Ilustrace - Charakteristický Portrét