Menu

Ochraňte psy před klíšťaty včas

Publikováno: 03/03/2020

Jaro už se pomalu blíží – těšíme se na něj nejen my, ale i naši čtyřnozí přátelé. Při dovádění v trávě či v lese však číhá nebezpečí v podobě klíšťat, která už se díky teplému únorovému počasí probudila. Právě s příchodem jara je aktivita klíšťat největší. Nastal tedy nejvyšší čas na prevenci – jak před nepříjemnými a nebezpečnými parazity chránit své mazlíčky?

Prevence

O preventivní ochranu před klíšťaty se můžete snažit jak chemickou, tak přírodní cestou. Nelze obecně říci, jaký přípravek je nejlepší – co funguje na jednoho nemusí nutně fungovat na druhého. Nezbývá tak nic jiného, než zkoušet a porovnávat.

Chemická antiparazitika

Jsou nejčastější a nejpoužívanější formou. Jejich velkou výhodou je, že oproti přírodní formě mají delší působnost, větší účinnost a k ochraně před klíšťaty stačí většinou jen jeden přípravek. Pokud zvolíte chemický obojek a psovi sedne, nemusíte pomalu celou sezónu parazity řešit. Nevýhodou může být ,agresivita‘ přípravku, která některým jedincům nemusí sedět. Chemické látky v přípravcích parazity totiž nejen odpuzují, ale především hubí. Antiparazitikum je proto třeba vyzkoušet a otestovat reakci zvířete.

Pokud se psem sdílí domácnost malé dítě nebo kočka, buďte při výběru antiparazitika obezřetní a pečlivě prostudujte příbalovou informaci. U malých dětí a těhotných žen se doporučuje po aplikaci antiparazitika omezit kontakt se zvířetem. Pozor dávejte, pokud máte doma psa a kočku. Pro kočky jsou silně toxické přípravky pro psy, které obsahují chemické látky jako deltametrin, propoxur a flumethrin. Tyto látky mohou kočkám způsobit otravu a následný úhyn.

Přírodní antiparazitika

Alternativou k chemickým antiparazitikům jsou přírodní preparáty. Jejich hlavním cílem není parazity zabíjet, ale odpuzovat. Výhodou oproti chemické variantě je, že obsahují přírodní silice, bylinné esence, éterické oleje atd., a jsou tedy naprosto bezpečné. Snesou je i jedinci s oslabenou imunitou, štěňata, březí feny, alergici.

I u přírodních antiparazitik (včetně těch, které si vyrobíte doma) platí, že na každého funguje něco jiného. Jejich nevýhodou pak může být kratší doba působnosti a časová náročnost – často musíte zkoušet, která kombinace na vašeho psa funguje. Ideálního výsledku dosáhnete většinou kombinací 2 různých přípravků (přírodní obojek/pipeta + repelent apod.). Osvědčenou metodou ochrany před klíšťaty je kombinace pivovarských kvasnic (nebo suplementu s obsahem vitaminů skupiny B) a postřiku z bylin, které odpuzují ektoparazity. Mějte na paměti, že aby odpuzování pomocí vitaminů skupiny B fungovalo, je nutné, aby byly podávány dlouhodobě.

TIP: Vyrobte si přírodní repelent:
• Co potřebujete? Čistý líh (např. lékařský) nebo vodku, bylinky nebo bylinné extrakty – levandule, rozmarýn či hřebíček.
• Jak na to? Použijte ideálně čerstvé bylinky, pokud máte k dispozici všechny zmíněné, klidně je zkombinujte. Pokrájejte je nožem a vložte např. do velké zavařovací sklenice. Poté zalijte alkoholem. Nechte louhovat minimálně 14 dní. Nakonec sceďte přes sítko či jemné plátenko do rozprašovače a repelent je na světě! Aplikujte na sebe i zvířata před plánovaným pobytem venku.

Kontrola

I když váš pes nosí antiparazitní obojek a podáváte pivovarské kvasnice, během exponovaných měsíců nemůžete rychlou kontrolou po procházce nic zkazit. Kratší srst se lépe kontroluje jednoduchým pročesáním prsty. Srst delší poskytuje klíšťatům lepší podmínky pro uchycení, proto ji prohlížejte důkladněji – začněte od hlavy a postupně kontrolujte celé tělo, pomoci vám může hřeben/kartáč. Zaměřte se také na skrytá a temná místa, která klíšťata přitahují – slabiny, podpaží, krk (pod obojkem), oblast uší atd. Ještě lezoucí klíšťata odstraňujeme nejlépe v gumových rukavicích spláchnutím, spálením či ponořením do malého množství lihu.

Objednávka portrétu Vašeho psa


Dekujeme za objednavku

Vyskytla se chyba, zkuste prosim znovu.

Focení Venku
Focení v Ateliéru
Ilustrace - Charakteristický Portrét