Menu

Psí hyperaktivita

Publikováno: 14/01/2020

Hrabe váš pes na zahradě, kouše pohovku, je nesoustředěný, vznětlivý, zajímá ho vše okolo, jen ne vy? Modlíte se, aby si už konečně lehl a odpočíval? Pes, který vykazuje některé z těchto (a dalších) znaků chování rozhodně není šťastný – často se ne úplně správně nazývá „hyperaktivní“. Tyto projevy ukazují na problém, který často pramení z nedostatku podnětů, nudy, špatné socializace či neschopnosti páníčka stanovit hranice a pravidla. Nevěšte hlavu, i s takovým pejskem můžete pracovat! Přinášíme několik tipů, jak na to.

1. Nepodporujte rozrušení

Mějte na paměti, že nejhorší věcí, kterou můžete udělat, je věnovat pozornost rozrušenému psu, který vykazuje známky nežádoucího chování. Pokud se budete zabývat psem ve chvíli, kdy si vydobývá pozornost, bude v tom pokračovat. Jednoduše se naučil, že toto chování přinese odměnu (vaši pozornost), proto nemá důvod v tomto chování nepokračovat.

Jak reagovat na rozrušení? Na psa nemluvte, nedotýkejte se ho a nenavazujte oční kontakt – zkrátka ho ignorujte. Potlačením rozrušení předcházíte budoucímu nežádoucímu chování, včetně agrese.

2. Podpořte klidné chování

Jakmile se váš pes bude chovat klidně, odměňte ho (pozorností, pamlsky). Pokud se vám podaří být důsledný v kombinaci ignorace rozrušení a klidné chování = odměna, máte slušně našlápnuto k výhře.

3. Vybijte psa na procházce

Unavený pes = hodný pes. Pokud chcete pracovat na přeměně hyperaktivního psa na klidného psa, mnohem snadněji toho dosáhnete, když se zbaví přebytečné energie. Procházka je pro psa nejen skvělým fyzickým cvičením, ale hlavně napojením na primární instinkty (výprava smečky za jídlem, soustředění na pohyb vpřed atd.). Pokud pes nebude frustrovaný z energie navíc (kterou si vybíjí nežádoucím chováním), bude pro něj mnohem snazší odpočívat.

4. Zaměstnejte hlavu

Někteří psi mají tolik energie, že zaměstnat je fyzicky nestačí. Pokud budete psovi přinášet nové podněty (učení nových cviků, triků, hledání pamlsků či hraček, hersenwerk, psí sporty atp.), stimulujete mysl, pomáháte odbourávat hyperaktivní chování a přesouváte jeho nadbytečnou energii přesně tam, kam chcete.

Kontrolujte délku a intenzitu dané aktivity. Jakmile se pes moc vzruší, hra končí. Vytvářením hranic se pes naučí, že jakmile přepne do módu „nevidím – neslyším“, odměna, hra, aktivita končí.

5. Mějte pod kontrolou svoji energii

Váš pes nebude klidný, pokud nejste klidní vy. Každý majitel svým chováním, energií a aktuálním rozpoložením ovlivňuje svého psa. Jakákoliv nervozita nebo pochybnost se projevuje v našem tónu hlasu a řeči těla, čehož si lidé často nejsou vědomi. Jejich pes však ano. Proto je velmi důležité (zvlášť pokud vlastníte hyperaktivního psa) chodit na procházky a pracovat s ním když jsme klidní a uvolnění.

Objednávka portrétu Vašeho psa


Dekujeme za objednavku

Vyskytla se chyba, zkuste prosim znovu.

Focení Venku
Focení v Ateliéru
Ilustrace - Charakteristický Portrét